Πως θα γίνει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη από τους αγρότες

10/3/2016

Πως θα γίνει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη από τους αγρότες Για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ και σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του ποσού που τους αναλογεί, θα γίνει η επιστροφή των επιδοτήσεων από το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη», καθώς είναι οριστική πλέον η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου,
για την ανάκτηση του ποσού των 425 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε την Τρίτη (8/3/2016) εκδόθηκε ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η οποία ανέφερε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατ. ευρώ (πακέτο Χατζηγάκη). Ωστόσο ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εκπρόσώπους των αγροτών που τόνισαν ότι αν ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων μέσω της εφορίας τότε θα δημιουργηθεί ένα πολύ αρνητικό «κλίμα». Επισημαίνουν ακόμη ότι μπορεί σε μια οικογένεια να ζητηθεί από δύο άτομα να επιστρέψουν χρήματα.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για κονδύλια που είχαν δοθεί το 2009 με τη μορφή αποζημιώσεων για τις καταστροφές σε καλλιέργειες του 2008. Το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να αποδείξει την ορθότητα της καταβολής αυτών των ενισχύσεων. Η διαδικασία επιστροφή των χρημάτων αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) η οποία πέρασε από τη Βουλή μαζί με το γνωστό νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους και η οποία προβλέπει την σταδιακή ανάκληση, αρχής γενομένης από φέτος, των χρημάτων που δόθηκαν σε χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η τροπολογία (αριθμ. 81/24 1.12.2015) η διαδικασία θα εξειδικευθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει, τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση και οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες μας, η ΚΥΑ ετοιμάστηκε και προβλέπει ότι θα απαιτηθεί από τους αγρότες η επιστροφή 240 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα θα δοθούν μέσω της διαδικασίας του Κανονισμού 1408/2013 «de minimis»), ενώ δεν θα επιστραφούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ. Βέβαια και τα χρήματα που θα αντληθούν από τα «de minimis» κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να καταβληθούν στους παραγωγούς οι οποίοι χάνουν το δικαίωμα για αυτή την ενίσχυση.

Δηλαδή από τους συνολικά 725.000 που εισέπραξαν τις ενισχύσεις του «πακέτου» οι 630.000 είχαν λάβει ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ και απαλλάσσονται από τη διαδικασία ανάκτησης, ενώ οι 95.000 αγρότες θα λάβουν σημείωμα για επιστροφή των ενισχύσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς (85.984 άτομα) έχουν εισπράξει ενισχύσεις που κυμάνθηκαν μεταξύ 1.000 – 15.000 ευρώ.

πηγη:www.agrotypos.gr