Στήριξη σε Νέους και κατ’ επάγγελμα στο σχέδιο Αποστόλου

23/03/2016

Γιουρουκέλη Μαρία
Επενδυτικό πλάνο για την στήριξη των κατ’ επάγγελμα αγροτών, που προσδιορίζονται σε 275.000, βάζει μπροστά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, ενώ ειδικά για τη στήριξη των νέων έως 40 ετών, δρομολογεί από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ένα διπλό «πακέτο».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία στο 1ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι», τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του υπουργείου την τρέχουσα προγραμματική περίοδο επικεντρώνονται στην στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα και στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη διακίνηση των προϊόντων. «Δεν μπορεί στην Ε.Ε. η σχέση τιμής παραγωγού προς τη τιμή του καταναλωτή να είναι 1 προς 3,5 και στη χώρα μας να είναι 1 προς 7», είπε χαρακτηριστικά.
Χρήσιμο εργαλείο, για την αναδιάταξη του παραγωγικού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις ευρώ, και συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ.
Παράλληλα, με βάση τα όσα είπε, στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί περιλαμβάνονται:
  • Ο εξορθολογισμός του χώρου εμπορίας και διακίνησης των εφοδίων, ενώ είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Τραπεζών για την έκδοση της «κάρτας του αγρότη». Σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισής της. Θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο τις ενισχύσεις του κάθε αγρότη.
  • Η ψήφιση του νομοσχέδιου, που ρυθμίζει το ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα των ''βοσκησίμων γαιών'' με βάση την αναγκαιότητα χρήσης τους και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και θα γίνει αυτές τις ημέρες νόμος του κράτους.
  • Η στήριξη των οργανώσεις παραγωγών, γιατί μπορούν να λειτουργήσουν και με επιχειρηματική αντίληψη.
  • Η θέσπιση με σχετικό άρθρο στο ν/σ για τους συνεταιρισμούς του εργόσημου ως το βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης.
  • Η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και τιμολογίων πώλησης για όλα τα αγροτικά προϊόντα, χωρίς να δημιουργούνται γραφειοκρατικές δυσκολίες.
  • Η αξιοποίηση Τράπεζας γενετικού υλικού και διατήρησης εγχώριων ποικιλιών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοσμένη έρευνα για παραγωγή εγχωρίου πολλαπλασιαστικού υλικού και προσαρμοσμένων ποικιλιών, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης σε κρίσιμους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Η ίδρυση σχετικού φορέα, για τα χιλιάδες στρέμματα σχολάζουσας δημόσιας γης καθώς και εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου για να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, με έμφαση στην έρευνα, την γενικευμένη αξιοποίηση εγχώριων ποικιλιών και με κοινωνική- συνεργατική αξιοποίηση τους.
  • Ο εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των ενεργειακών πόρων στην γεωργία μέσω συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και στην αναμόρφωση-απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Η κατοχύρωση εθνικού συστήματος πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικών προϊόντων σε άμεση σύνδεση με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.
  • Η ενίσχυση του θεσμού της οικοτεχνίας, συμβάλλοντας εκτός των άλλων στον πολυλειτουργικό και πολυτομεακό χαρακτήρα της αγροτικής οικονομίας .
  • Η αξιοποίηση της έννοιας του γεωργικού σύμβουλου όπως προδιαγράφεται στο ΠΑΑ, προκειμένου να αποτελέσει τον επιστήμονα εφαρμογών διπλά στον αγρότη.
  • Η προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος του Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης και η σύσταση Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας για την σύνδεση και διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων που αφορούν στον αγροτικό τομέα, μεταξύ Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η επανεξέταση των όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων & Εισροών κλπ.
Βρείτε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Αποστόλου από το συνέδριο της Ναυτεμπορικής.pdf



Κασίμης: Ηλεκτρονικά αιτήσεις ένταξης στα Προγράμματα
Απλοποίηση των διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω ανοιχτών προσκλήσεων με κύκλους υποβολής αιτήσεων, μείωση των γνωμοδοτικών επιτροπών και θέσπιση των ηλεκτρονικών αιτήσεων ένταξης στα νέα Μέτρα, προανήγγειλε από το βήμα του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων ,Χαράλαμπος Κασίμης.
«Υιοθετούμε ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μηχανογραφικά μέσα για την υποβολή αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και πληρωμή των έργων. Θα εξασφαλίσουμε αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και τέλος βελτιώνουμε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» τόνισε ο κ. Κασίμης στα πλαίσια της ομιλίας του όσον αφορά τα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που πρέπει να στηριχθεί στα συλλογικά σχήματα των οποίων τα λειτουργικά έξοδα επιδοτούνται κατά 100% από τα Προγράμματα, όπως και στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας (βιολογικά, πιστοποιημένα κλπ).
Επίσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέα περιόδου ο κ. Κασίμης προλόγισε αλλαγές σε συνέχεια της αποτυχίας του Ταμείου Αγροτικών Επενδύσεων. «Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση πόρων 3% έως 7% των πόρων του προγράμματος για τη συγκρότηση χρηματοδοτικών εργαλείων, χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας απέτυχε, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία, χρηματοδοτούμε μελέτη για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας καθοδηγήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», δήλωσε σχετικά.


Βρείτε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Αποστόλου από το συνέδριο της Ναυτεμπορικής.pdf



Κασαπίδης: «Τροχαία» για την πρόοδο των αγροτών τα μέτρα της κυβέρνησης
Εξειδίκευση του μοναδικού πλούτου που διαθέτει μονοπωλιακά η Ελλάδα με έμφαση στις ευεργετικές ιδιότητες των αγροτικών προϊόντων για την υγεία και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα κοινό σχέδιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής, θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο σε έξοδο από το τέλμα όπως ανέφερε ο Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής ΝΔ, Υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης στο «1ο Αγροτικό Συνέδριο» της «Ναυτεμπορικής» με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Agrenda και Αgronews.
Ο κος Κασαπίδης παρομοίωσε την σημερινή κυβέρνηση με την «Τροχαία» που απαγορεύει την πρόοδο του αγροτικού κλάδου με το φορολογικό και το ασφαλιστικό που προτείνει. Αναφέρθηκε στη συνέχεια, σε πολλά λάθη και παραλείψεις που έρχονται και από προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως τόνισε πως ποτέ ο αγροτικός κλάδος δεν βρισκόταν σε τόσο δεινή, όπως σήμερα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο θέμα των καταλογισμών δηλώνοντας ευτυχής που φέτος η χώρα δεν θα αναγκαστεί να τους πληρώσει παρόλο που οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες, όπως π.χ. στην ανυπαρξία Κτηματολογίου.
Ο πόλεμος της φέτας
Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τον κο Κασαπίδη είναι το θέμα της εκχώρησης του ονόματος της φέτας που έγινε στη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Καναδά. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως παρά τους αγώνες που έγιναν το 2014 ακόμη δεν έχουν γίνει οι διορθωτικές κινήσεις ώστε να αρθεί αυτή η εκχώρηση του ονόματος της φέτας που είναι το εμβληματικό προϊόν της χώρας. Η φέτα συντηρεί πάνω από 200.000, 250.000 περίπου εργαζόμενους πρωτογενώς και σε όλη την παραγωγική διαδικασία μπορεί να δώσει άλλες 150.000 θέσεις εργασίας αν χαραχθεί η κατάλληλη εθνική στρατηγική. Ο κος Κασαπίδης ανέφερε πως η παγκόσμια αγορά ζητά την παραγωγή  500.000 τόνων φέτας εκ των οποίων μόνο οι 100.000 παράγονται στην Ελλάδα. Τέλος τόνισε, πως η ονομασία της φέτας δόθηκε στον Καναδά και σημείωσε πως οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν με Αμερική και Ευρώπη, δεν προβλέπονται ευοίωνες για την ελληνική παραγωγή φέτας. Και όλα εξαιτίας «σημαντικών πραγμάτων που θα έπρεπε να γίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο από την κυβέρνηση και δεν γίνονται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναμονή για το κυβερνητικό σχέδιο γεωργικής ανασυγκρότησης
Όσον αφορά στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που ανέφερε σε ομιλία του ο Υπουργός, ο κος Κασαπίδης, δήλωσε πως ο χρόνος περνά και το σχέδιο αυτό δεν έρχεται από την κυβέρνηση, παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να το δουν και να το επεξεργαστούν καθώς πρόκειται για κάτι που δεν εξαντλείται στην τετραετία μιας κυβέρνησης και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.
«Δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη για να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη για να αναζωογονήσουνε τη χειμάζουσα ελληνική, εθνική και αγροτική οικονομία», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Ελπίδα για ανάπτυξη οι Έλληνες παραγωγοί
«Παρά τις δυσκολίες, οι παραγωγοί είναι τα αναμμένα κεριά της ελπίδας για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Κασαπίδης που δήλωσε πως η πίστη των αγροτών είναι και εκείνη που δίνει προοπτική για ένα απόλυτα υλοποιήσιμο όραμα για την ανάπτυξη.
«Για τη Ν.Δ. η λέξη «παραγωγή», είναι μια μαγική λέξη που δίνει περιεχόμενο στην έννοια της ανάπτυξης», ανέφερε ο βουλευτής συμπληρώνοντας όμως πως μιλά για ανάπτυξη με περιεχόμενο και όχι για αερολογίες.
Γίνεται συζήτηση για πρώτη φορά στο λεκανοπέδιο, στο κλεινόν άστυ για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τον αγροτικό τομέα επισήμως, τόνισε λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίδα υπάρχει μόνο αν τα σαλόνια των Αθηνών αρχίζουν και συζητούν τι σημαίνει αγροτική παραγωγή, πώς δημιουργείται η ανάπτυξη και το κατανοήσουν, τότε υπάρχει ελπίδα να δούμε κι εμείς στην περιφέρεια λίγο φως».
Τι πρέπει να γίνει;
 Ο κος Κασαπίδης δήλωσε πως η σημαντική για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσα από την παραγωγή είναι η δημιουργία ενός στρατηγικού όργανο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα σχεδιάζει και θα κατευθύνει την αγροτική παραγωγή καθώς πολλοί νέοι πλέον επιστρέφουν στην ύπαιθρο και ενδιαφέρονται για την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή.
Δυστυχώς όμως, το υπουργείο δεν είναι ικανό να τους δώσει κατευθύνσεις λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς αποκόπηκαν οι υπηρεσίες της υπαίθρου από την κεντρική υπηρεσία αναγκάζοντας τους ενδιαφερόμενους να αυτοσχεδιάσουν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επόμενο βήμα μετά την αναδιάρθρωση του υπουργείου θα πρέπει να είναι το μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής σύμφωνα με τον κο Κασαπίδη και στη συνέχεια η συλλογικότητα και η ευρεία διάδοση του συνεργατισμού.
Ανεκτίμητος και αναξιοποίητος ο πλούτος της Ελλάδας
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Κασαπίδης δήλωσε πως διαφωνεί με τον ισχυρισμό πως η ελληνική γεωργία δεν είναι ανταγωνιστική με την ευρωπαϊκή και στις διεθνείς αγορές, στη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Και αυτό γιατί ενώ υστερεί σε οργανωτικά θέματα, ωστόσο χάρη στην κληρονομιά της με 6.500 φυτά ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 1.463 είναι ενδημικά, έρχεται πρώτη στον κόσμο σε όρους προϋποθέσεων και δυναμικής. Από αυτά, ο ΕΛΓΑ αξιοποιεί περίπου τα 160-όσα έχει στις λίστες του για αποζημιώσεις των καλλιεργειών. Τα υπόλοιπα, που μονοπωλιακά διαθέτει η Ελλάδα και που μπορεί αν οργανωθούν να αποτελέσουν μονοπώλια, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης ή το δίκταμο Κρήτης και να συντηρήσουν ολόκληρα χωριά. Κάτι που συμβαίνει αντίστοιχα και στις ποικιλίες κρασιού και λαδιού.
«Όλα αυτά θα πρέπει να τυποποιηθούν και να αναδειχθούν με σύνθημα τη ρήση του Ιπποκράτη-η τροφή σου είναι το φάρμακό σου-και με οργανωμένο σχέδιο εξαγωγών στο εξωτερικό με έμφαση στις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των ελληνικών, αγροτικών προϊόντων», δήλωσε λέγοντας επίσης ότι ενώ πιο ευεργετικά για την υγεία είναι τα ελληνικά κρασιά ωστόσο έχουν κατακτήσει την αγορά τα κρασιά της Γαλλίας. Με την εξειδίκευση των προϊόντων και το σωστό branding οι μοναδικές στον κόσμο ιδιότητες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και με τη συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολιτευτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότηση, αποτελούν το σίγουρο δρόμο για διέξοδο του αγροτικού κόσμου από το τέλμα, ανέφερε κλείνοντας ο κος Κασαπίδης.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Κασαπίδη από το συνέδριο της Ναυτεμπορικής.pdf

πηγη:www.agronews.gr