Εφορίες και ΟΓΑ «τρώνε» την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

03.03.2016

Εφορίες και ΟΓΑ «τρώνε» την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο
Τον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών του Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου πρώτα με τις – ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων αγροτών προς τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενέκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμόν 121/2015 γνωμοδότησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ.1029/29.2.2016 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, κατά τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες πρέπει να εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπράξουν τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου κίνησης οι αγρότες θα πρέπει να είναι, κατ’ αρχήν φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή να μην έχουν καθόλου οφειλές στις Εφορίες ή στα Τελωνεία, ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών. Στις περιπτώσεις αγροτών που δικαιούνται επιστροφές Ε.Φ.Κ. για το πετρέλαιο κίνησης που προμηθεύτηκαν και ταυτόχρονα οφείλουν στις Εφορίες ή στα Τελωνεία ποσά ληξιπρόθεσμων ή μη ληξιπρόθεσμων χρεών, οι κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει πρώτα να συμψηφίζουν τα ποσά των επιστροφών που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι αγρότες με τις οφειλές τους προς αυτές και, κατόπιν, να προβαίνουν στην επιστροφή των τυχόν υπολοίπων που απομένουν μετά τους συμψηφισμούς.

Επιπλέον, κατά την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, θα εφαρμόζεται και η διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του άρθρου Πρώτου του ν. 4254/2014 περί παρακράτησης για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.).

Ειδικότερα, από το προς επιστροφή ποσό του Ε.Φ.Κ. το οποίο θα έχει απομείνει κατόπιν της διενέργειας του υποχρεωτικού συμψηφισμού με τις φορολογικές οφειλές κάθε δικαιούχου, θα παρακρατείται στη συνέχεια ποσό μέχρι το ύψος των οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου ασφαλιστικού φορέα!

Για περισσότερα δείτε την ΠΟΛ.1029/29.2.2016:

πηγη:www.paseges.gr