Νέο χτύπημα στο κόστος παραγωγής με την διαφαινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου - βενζίνης

28/3/2016

Νέο χτύπημα στο κόστος παραγωγής με την διαφαινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου - βενζίνης Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξισωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με αυτόν που επιβάλλεται στην βενζίνη. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με αυτόν την βενζίνης,
πιθανότατα θα υλοποιηθεί μέσω μεγάλης αύξησης στο ντίζελ, με στόχο να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους 400 εκατ. ευρώ. Η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει περισσότερο τους παραγωγούς ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου σε αροτραίες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι, την στιγμή που η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου έχει καταστεί άπιαστο όνειρο, ενώ το κόστος παραγωγής διαρκώς αυξάνεται, δημιουργώντας ασφυξία στους αγρότες. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με ανθρώπους του αγροτικού χώρου για να σχολιάσουν το θέμα.
Σε περεταίρω αύξηση του κόστος παραγωγής της τάξης του 10-15% εκτιμά ότι θα οδηγήσει το εν λόγω μέτρο, εκτιμά ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός: «Αντιλαμβάνεστε ότι αν τυχόν προκύψει κάτι τέτοιο η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με πρόχειρους υπολογισμούς θα είναι πάνω από 10%, γύρω στο 15% στο συνολικό κόστος. Παράλληλα με όλες τις άλλες αυξήσεις, την αύξηση του ΦΠΑ και τα επερχόμενα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, το κόστος ιδιαίτερα για κάποιες καλλιέργειες θα καταστεί απαγορευτικό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η επιβίωση καθίσταται προβληματική.  Εκτιμώ ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ωστόσο το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι κάθε χρόνο δεν έχουμε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα πληρωμών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός από πλευράς παραγωγού.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε επίσης με τον παραγωγό καλαμποκιού από την Δράμα, κ. Γεώργιο Σίσκο, για να σχολιάσει την συγκεκριμένη εξέλιξη: «Προσωπικά βάζω καλαμπόκι 200 στρέμματα και 60-70 ηλίανθο. Έχω δύο τρακτέρ, την περίοδο που δουλεύουν χρειάζομαι 2 γεμίσματα την ημέρα για το καθένα. Σίγουρα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι φεύγουν τα 50 λίτρα, ίσως και παραπάνω. Για να σας το πω και διαφορετικά έδωσα 2000 ευρώ για πετρέλαιο. Αυτά μέχρι που θα σπείρω, σε 10 -15 μέρες θα έχουν εξαφανιστεί. Με την επιστροφή του ΕΦΚ το έχουμε εγκαταλείψει το θέμα, δεν βγάζουμε άκρη. Ακούστε να δείτε, σας το λέω με την πείρα μου στην ηλικία που έχω φτάσει ότι η οικονομία κινείται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα. Εάν εμείς τα παρατήσουμε η Ελλάδα είναι μισοκατεστραμμένη. Οι σωστοί αγρότες επενδύουν κάθε χρόνο σε μηχανήματα και εξοπλισμό. Το έχουμε ακούσει ότι έρχεται η αύξηση στο ντίζελ αλλά τι να κάνουμε, μπορούμε να κάνουμε κάτι; Το ένα μου τρακτέρ είναι καινούριο το άλλο μεταχειρισμένο. Του έκανα επισκευή, έδωσα 4.600. Από που θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Τα λιπάσματα αυξήθηκαν 10%. Παλιά κρατούσα σημειώσεις για όλα τα κόστη πλέον έχω απογοητευτεί σας το λέω ειλικρινά, προσπαθούμε να βάλουμε κανένα στρέμμα παραπάνω μήπως και ανταπεξέλθουμε».

πηγη:www.agrotypos.gr