Μπλέκει τα πράγματα στα χωράφια η πρόωρη άνοιξη

 07/03/2016

Πανάγος Γιάννης 
Άτσαλος φέτος ο καιρός, ακολουθώντας τα χνάρια της κυβέρνησης, βγάζει εκτός προγράµµατος τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Η πρόωρη άνοιξη, µε τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα, εκτός από τις ανησυχίες σε περίπτωση απότοµου παγετού (πρώιµη ανθοφορία), αυξάνει και τους εντοµολογικούς κινδύνους, κυρίως σε κηπευτικά, αµπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες,
όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Ύπουλος καιρός. Συγκρατημένη η πιστωτική πολιτική των καταστημάτων αγροτικών εφοδίων, που βλέπουν το ρίσκο τους να μεγαλώνει ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς.

 Την ίδια στιγµή, στα αροτραία αυτής της εποχής, όλοι υποχρεώνονται να κινηθούν πιο γρήγορα. Έτσι, από κει που  ο Φλεβάρης των µπλόκων καθυστερούσε τις προµήθειες αγροτικών εφοδίων, ο Μάρτης της πρόωρης άνοιξης πιέζει να γίνουν όλα εδώ και τώρα.
Οι υπεύθυνοι στα γεωπονικά καταστήµατα κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις µε τους καλλιεργητές να ζητούν επίµονα τις απαραίτητες εισροές, χωρίς την ίδια στιγµή να διαθέτουν ούτε ένα µικρό µέρος της απαιτούµενης ρευστότητας. Το πού θα οδηγηθούν τα πράγµατα κανείς δεν ξέρει, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταστηµαταρχών που αποφεύγουν να «φορτώσουν» τα αγροτικά οχήµατα µε τα προβλεπόµενα, µετρώντας ξανά και ξανά τα περιθώρια που έχουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Κάπως έτσι, υπάρχει ο φόβος πολλές καλλιέργειες να µείνουν µε περιορισµένες επιλογές και σίγουρα χωρίς τα απαραίτητα φυτοπροστατευτικά και λιπάσµατα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα η Βουλή αφιέρωσε άλλη µια συζήτηση, ώστε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου να παρουσιάσει τη «δική του» εκδοχή για την «Κάρτα Αγρότη - Agrocarta», όταν είναι γνωστό ότι η κάρτα κυκλοφορεί ήδη από την Τράπεζα Πειραιώς και βρίσκεται εδώ και µέρες στα χέρια πολλών αγροτών.



Μικρή ανάσα ρευστότητας από την επιστροφή ΦΠΑ που άνοιξε για όσους τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων

Κοσµοσυρροή γίνεται από την Πέµπτη 3 Μαρτίου στη ∆.Ο.Υ. Ηρακλείου, από αγρότες που θέλουν να ενηµερωθούν για τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, η οποία σύµφωνα µε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη έχει ανοίξει. ∆ικαίωµα είσπραξης ΦΠΑ σε ποσοστό 13% επί της αξίας που αναγράφεται στα τιµολόγια έχουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων (τα οποία εξάγονται) που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, αρκεί να διαθέτουν πιστωτικό υπόλοιπο.  Για παράδειγµα ένας αγρότης που έχει δικαίωµα επιστροφής ΦΠΑ 1.000 ευρώ και το πιστωτικό υπόλοιπό του είναι 700 ευρώ, τότε θα εισπράξει 700 ευρώ.  Αιτήσεις µπορούν όλοι να καταθέτουν  στην Εφορία, χωρίς να υπάρχει κάποια προθεσµία. Οι αρµόδιες υπηρεσίες κρίνουν αν ο καθένας αιτών χρειάζεται να ελεγχθεί ή όχι. Αν δεν περνάει από έλεγχο, τότε η πίστωση του ποσού είναι θέµα µικρού χρονικού διαστήµατος. Αν κριθεί ότι χρειάζεται έλεγχος, τότε το χρονικό διάστηµα αυξάνεται αρκετά. Υπενθυµίζεται ότι οι παραγωγοί που δεν τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων (ειδικό καθεστώς) υπάγονται στο παλαιό σύστηµα για την επιστροφή ΦΠΑ ποσοστού 6%.  ΠΕΛΛΑ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗ

πηγη:www.agronews.gr