Κατατίθεται σχέδιο νόμου για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

15.03.2016 

Κατατίθεται σχέδιο νόμου για τις νέες φορολογικές δηλώσεις
Έως τις 21 Μαρτίου θα ανοίξουν οι «πύλες» του Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς, εκτός απροόπτου, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που κλείνει τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας και το οποίο θα ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και για την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, όμως λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι λογιστές - φοροτέχνες, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που παραδοσιακά αναμένεται να ανακύψουν όπως κάθε χρόνο στη λειτουργία του Taxis, θα πρέπει να παραταθεί με βάση το επικρατέστερο σενάριο έως τα τέλη Μαΐου.

Οι σχετικές τροπολογίες πάντως που ρυθμίζουν τις φορολογικές εκκρεμότητες είναι ήδη έτοιμες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως δήλωσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος τόνισε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις κατατίθενται σήμερα στη Βουλή, έως την Παρασκευή θα ψηφιστούν και έτσι η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Σημειώνεται  ότι με τις συγκεκριμένες τροπολογίες θα ρυθμίζονται τα εξής:
-Οι διευκρινίσεις για τη δήλωση του Συμφώνου Συμβίωσης, που είναι μια από τις τρεις αλλαγές του φετινού βασικού εντύπου φορολογίας Ε1.
-Ο χρόνος καταβολής του πρόσθετου φόρου εισοδήματος ο οποίος θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό. Εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την εξόφληση των εκκαθαριστικών από τους υπόχρεους, με πιθανότερο σενάριο τις 7 δόσεις.
-Να ισχύσει και για τα περυσινά εισοδήματα, όπως γι’ αυτά του 2014, η ρύθμιση αποφυγής των τεκμηρίων για ανέργους και φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. τόκους καταθέσεων κ.λπ.).

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει ακόμη εάν με τις εν λόγω τροπολογίες κατατεθεί και αυτή που αφορά το νέο καθεστώς των αποδείξεων, προκειμένου να σταματήσει και η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους φορολογούμενους από τις καθημερινές δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

πηγη:www.paseges.gr