Απλήρωτες ενισχύσεις φέρνουν πρόστιμα με τις δηλώσεις φόρου

09/03/2016

Συµπληρωµατική δήλωση εισοδηµάτων στην εφορία από επιδοτήσεις που αφορούν προηγούµενες χρήσεις, επισείουν πρόστιμο 250 ευρώ.Μπίκας Αλέξανδρος
«Από κει που µας χρωστάγανε, µας πήραν και το βόδι». Κάπως έτσι σκέφτονται χιλιάδες κατ’ επάγγελµα αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, που είναι αναγκασµένοι να πληρώνουν δυσβάσταχτα πρόστιµα, από λεφτά που δεν υπάρχουν, προκειµένου να εξασφαλίσουν τη νοµιµότητα, δηλώνοντας στην εφορία και το κράτος και το… τελευταίο ευρώ που λαµβάνουν.

Συµπληρωµατική δήλωση εισοδηµάτων στην εφορία από επιδοτήσεις που αφορούν προηγούµενες χρήσεις, επισείουν πρόστιμο 250 ευρώ.

Το πρόβληµα αφορά παραγωγούς που πηγαίνοντας στους λογιστές τους, αντιλαµβάνονται πως για να κάνουν συµπληρωµατική δήλωση εισοδηµάτων στην εφορία από επιδοτήσεις που αφορούν προηγούµενες χρήσεις, πρέπει κάθε φορά να πληρώνουν 250 ευρώ.
Χωρίς µάλιστα να φταίνε, αφού το ελληνικό κράτος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν κάνει «σύστηµα» τις καθυστερήσεις στις πληρωµές των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζηµιώσεων, χωρίς φυσικά να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες. Το ζήτηµα έφερε στο «φως» ο βουλευτής νοµού Πέλλας της Ν∆, Γιώργος Καρασµάνης, καταθέτοντας ως αναφορά στη βουλή, υπόµνηµα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Πέλλας.
Αναλυτικά η αναφορά έχει ως εξής:
ΚΑΤΑΘΕΤΩ
σαν αναφορά, το συνηµµένο έγγραφο και παρακαλώ τον αρµόδιο Υπουργό, να απαντήσει, σύµφωνα µε τον κανονισµό της Βουλής.
Αθήνα 9/2/2016
Αξιότιµοι Κύριοι
Θα θέλαµε να σας ενηµερώσουµε για τα φορολογικά προβλήµατα που προκύπτουν εξαιτίας της µεταχρονολογηµένης πληρωµής επιδοτήσεων λόγω της ισχύουσας ΠΟΛ 1252/20.11.15, 2. ∆ιαδικαστικές παραβάλεις (άρθρο 54), β) Εκπρόθεσµη υποβολή ή µη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή (παρ. 1ρ. β’ και γ1).
Σαν να µην φτάνει η απώλεια που έχουµε από τα χρήµατα που δεν λαµβάνουµε στην ώρα µας λόγω κακοδιαχείρισης του κρατικού µηχανισµού -όπως χαµένοι τόκοι, τόκοι υπερηµερίας από δάνεια και φόρους που δεν µπορούµε να πληρώσουµε, υψηλές τιµές στις ζωοτροφές λόγω της έλλειψης ρευστότητας, έρχεται και η Εφορία και µας ζητάει πρόστιµο ύψους 250 ευρώ για κάθε συµπληρωµατική δήλωση επαγγελµατία αγρότη, εξαιτίας της µεταχρονολογηµένης δήλωσης των εισοδηµάτων από επιδοτήσεις που αφορούν τις προηγούµενες χρήσεις. Επειδή αυτή τη στιγµή εκκρεµούν πληρωµές των τελευταίων 4 ετών από Προγράµµατα του υπουργείου, το κόστος των προστίµων για τις τροποποιήσεις των φορολογικών µας δηλώσεων θα είναι δυσβάσταχτο, πρέπει τουλάχιστον να έρθει τροπολογία, η οποία να απαλλάσσει τους αγρότες από τα πρόστιµα αυτά.
Παρακαλούµε όπως επιληφθείτε του παραπάνω θέµατος άµεσα.
Mε εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Εκτατικής Κτηνοτροφίας νομού Πέλλας
Πετρίδης Ιορδάνης

πηγη:www.agronews.gr