Leader: Έρχεται η πρώτη προκήρυξη μέχρι τέλος Μαρτίου, συνολικός προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ, αυστηρότερους ελέγχους ζητά το ΥπΑΑΤ

 4/3/2016

Leader: Έρχεται η πρώτη προκήρυξη μέχρι τέλος Μαρτίου, συνολικός προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ, αυστηρότερους ελέγχους ζητά το ΥπΑΑΤ Εντός του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη του Μέτρου 19 CLLD/Leader του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Leader, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/3/2015). Την νέα προγραμματική περίοδο ο συνολικός προϋπολογισμός του Leader θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ (8,5% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ). Θα διευρυνθούν οι περιοχές παρέμβασης, συνολικά θα επιλεγούν 50 αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν στέρηση στην ανάπτυξη. Θα επιδοτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ. Την προκήρυξη θα την ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ και τους ελέγχους των έργων θα τους κάνουν οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών. «Η εκχώρηση στις Περιφέρειες διαμορφώνει νέο περιβάλλον με πολλά ρίσκα», δήλωσε ο κ. Κασίμης.

Στο Μέτρο περιλαμβάνονται επενδύσεις δευτερογενή και τριτογενή τομέα (μεταποίηση, εμπορία κ.α.). Δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις του πρωτογενή τομέα (Σχέδια Βελτίωσης, Πρώτη Εγκατάσταση – Νέοι Αγρότες). Όσοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στα παρακάτω:
Μεταποίηση, συσκευασία και εμπορία
Οικοτεχνία
Παροχή υπηρεσιών
Παραγωγή ειδών διατροφής
Χώροι εστίασης
Επιχειρήσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων
Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
Κτηνοτροφικά Πάρκα
Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων

Το νέο Leader περιλαμβάνει τα εξής υπομέτρα:

Υπομέτρο 19.1
Οι κατά τόπους ΟΤΔ, μετά τη διαβούλευση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της περιοχής τους, θα πρέπει να υποβάλλουν την πρόταση τοπικής ανάπτυξης. Στις 50 αγροτικές περιοχές (10.000 έως 150.000 κατοίκων) θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα νησιά της Αττικής και η Θεσσαλονίκη. Κάθε πρόταση δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ. Στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχουν και οι Περιφέρειες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι με βάση:
Τον μόνιμο πληθυσμό ορεινών ή νησιωτικών περιοχών
Την στρατηγική τοπικής ανάπτυξης
Την αξιολόγηση του φορέα (ΟΤΔ)

Υπομέτρο 19.2
Η κυριότερη δράση του Leader που αφορά την υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων (311 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ). Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μιας επένδυσης από πολλά ταμεία (θα πριμοδοτηθεί) αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο φάκελο που θα κατατεθεί.
Έλεγχοι στα έργα και στις δαπάνες θα γίνουν από τις Περιφέρειες.

Υπομέτρο 19.3
Θα περιλαμβάνει σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας. Δικαιούχοι είναι ΟΤΔ και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα

Υπομέτρο 19.4
Περιλαμβάνει τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΔ. Τα κονδύλια δεν μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϋπολογισμού της συνολικής δαπάνης του προγράμματος τοπικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του μέτρου και ειδικότερα για τα υπομέτρα 19.2, 19.3 και 19.4, είναι δυνατή η καταβολή προκαταβολής από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών μετά από σχετικό αίτημα του δικαιούχου.

πηγη:www.agrotypos.gr