ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Μακεδονίας: δεν βοηθά τον επαγγελματία αγρότη το προσωρινό πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων

 11/4/2016

ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Μακεδονίας: δεν βοηθά τον επαγγελματία αγρότη το προσωρινό πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων Επιστολή απέστειλε το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, προς τον Αναπληρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων που είχε θέσει σε διαβούλευση τον Μάρτιο το ΥπΑΑΤ,
όπως είχε ενημερώσει ο ΑγροΤύπος. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος: «Δε μας βρίσκει σύμφωνους η απουσία υποχρεωτικής κατάρτισης , είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει ελάχιστες ώρες υποχρεωτικής κατάρτισης ώστε να αξιοποιούν οι αγρότες τα χρήματα που δίνουν για τα σκευάσματα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σαρόπουλος εντόπισε τα σημεία όπου το ΓΕΩΤΕΕ διαφωνεί με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες:
  • «Εάν δεν γίνει η εκπαίδευση, και δεν μάθουν οι αγρότες πράγματα σημαντικά που θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν και γίνει απλώς μια επέκταση η οποία για εμάς ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα αξιοπιστίας, κάτι που έχει παραδεχθεί και το Υπουργείο, θα έχουμε πρόβλημα. Πρώτο λάθος λοιπόν για εμάς είναι ότι ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει ελάχιστο όριο ωρών κατάρτισης ορθολογικής χρήσης, εδώ δεν υπάρχει υποχρεωτική αλλά προαιρετική κατάρτιση.
  • Για εμάς είναι λάθος, όταν δίνεις έστω και για ένα χρόνο ένα προσωρινό πιστοποιητικό σε ανθρώπους που δεν έχουν περάσει από υποχρεωτική κατάρτιση ούτε έχουν δώσει εξετάσεις. Το πιστοποιητικό ορίζει ότι κάποιος έχει γνώσεις. Τώρα θα ορίζει, ότι κάποιος έχει προσωρινές γνώσεις; Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση, καθώς υπάρχει απαίτηση της ΕΕ για αυτό το πιστοποιητικό από τις 26 Νοεμβρίου του 2015. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο και μαζί με την αναστολή της συνταγογράφησης, ενισχύεται ο πειρασμός ώστε οι παραγωγοί να καταφύγουν σε φάρμακα τα οποία δεν είναι νόμιμα. Αν εφαρμοζόταν η  συνταγογράφηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αν τα φάρμακα που χρησιμοποίησε κάποιος ήταν νόμιμα. Τώρα έχουμε ουσιαστικά, εκτός από την αναστολή συνταγογράφησης αναστολή και του πιστοποιητικού, οπότε όλη η οδηγία πηγαίνει προς τα πίσω και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εδώ στην Βόρεια Ελλάδα να εφαρμόζονται κακές πρακτικές με αγορά λαθραίων φαρμάκων
  • Ο τρόπους διεξαγωγής που αναφέρεται στο Σχέδιο δεν είναι εύκολος να υλοποιηθεί. Οι ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες και θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σχετικά με την απουσία ελάχιστου ορίου υποχρεωτικής κατάρτισης ο κ. Σαρόπουλος ανέφερε: «πρόσφατα παρακολούθησα σεμινάριο για το θέμα της φυτοπροστασίας με εκπροσώπους από όλη την ΕΕ και όλοι ανέφεραν ότι υπάρχει υποχρεωτική κατάρτιση. Μάλιστα στην Ολλανδία οι παραγωγοί παρακολουθούν μαθήματα επί 4 χρόνια».
Για το ζήτημα του κόστους στην φυτοπροστασία ο ίδιος δήλωσε: «όταν γίνονται λάθος οι ψεκασμοί, το ποσό που καταβάλει ο παραγωγός για την αγορά του φυτοφάρμακου πετιέται στα σκουπίδια. Εάν για παράδειγμα δεν ψεκάζει με την σωστή κλίση, με αποτέλεσμα το ψεκαζόμενο νέφος να καταλήγει εκτός στόχου» Ο κ. Σαρόπουλος προτείνει όπως αναφέρεται και στην επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ την πιστοποίηση μέσω του ΓΕΩΤΕΕ ,«όπως γίνεται και με τα επιμελητήρια άλλων κλάδων».
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Μακεδονίας προς το ΥπΑΑΤ για το εν λόγω ζήτημα
Μπορείτε να δείτε εδώ την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

πηγη:www.agrotypos.gr