Οι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται για τα οριστικά δικαιώματα μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

21/4/2016

Οι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται για τα οριστικά δικαιώματα μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ Εφικτή καθίσταται πλέον η πρόσβαση των αγροτών στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τα οριστικά δικαιώματα που τους έχουν καταχωρηθεί, με απλή καταχώρηση του ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου).
Πρόβλημα δημιουργήθηκε την Τετάρτη (20/4/2016) επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ κρατούσε το σύστημα κλειστό αναγκάζοντας τους αγρότες να στραφούν στο δίκτυο καταστημάτων παροχής υπηρεσιών που είναι Φορείς Β. Οι αγρότες τώρα μπορούν να πάνε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekeke.gr) και με τον ΑΦΜ, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τα τέσσερα τελευταία ψηφία της αστυνομικής ταυτότητας, που έχουν δηλώσει στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης 2015, να δουν τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.
Η εξέλιξη του θέματος καταγράφεται με σαφήνεια και στις σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ). Οι δύο ανακοινώσεις της ΠΕΦΑ με τη σειρά που εκδόθηκαν έχουν ως εξής:
Η πρώτη ανακοίνωση:
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Όπως άριστα ενθυμείστε, σε σειρά επαφών του Διοικητικού Συμβουλίου μας με το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού σας, είχατε ρητώς δεσμευτεί ότι άπαντες οι Φορείς Α’ Βαθμού, θα είχαν τη δυνατότητα να μπορούν να "δούνε" με το Α.Φ.Μ. τωνπαραγωγών, τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των δικαιούχων παραγωγών.
Πάραυτα, έως και σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, κατάσταση που όχι μόνο ματαιώνει τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις σας έναντι ημών, αλλά προκαλεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στους ήδη υφιστάμενους, καθώς και στους νέους πιστοποιηθέντες Φορείς Α’, καθόσον ευνοούνται αθέμιτα εις βάρος τους οι Φορείς Β’
Και αυτό διότι Φορείς Β’ καλούν τους παραγωγούς να παραλάβουν τα οριστικά ΔΒΕ τους, προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό του έτους 2015, προκειμένου να τους καταχωρήσουν στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2016.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, αρκετοί Φορείς Α’, νέοι και παλαιοί, να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να εκτυπώσουν οριστικά ΔΒΕ, χάνοντας ταυτοχρόνως υποψήφιους δικαιούχους για την ΕΑΕ 2016, και με συνέπεια να υφίστανται σφοδρή οικονομική ζημία, πριν καν ξεκινήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα για λόγους αντικειμενικούς, καθώς εισάγεται εξ υμών μία όλως αδικαιολόγητη διαφοροποίηση ως προς τις τεχνικές δυνατότητές τους.
Μετά ταύτα, σας καλούμε όπως άμεσα τηρήσετε και ανταποκριθείτε στις δεσμεύσεις σας ότι άπαντες οι Φορείς Α’ θα είχαν τη δυνατότητα να μπορούν να "δούνε" τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των δικαιούχων παραγωγών, διορθώνοντας τα συγκεκριμένα κακώς κείμενα της σχετικής εφαρμογής, ήτοι έως αύριο, ημέρα Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, άλλως επιφυλασσόμεθα της ασκήσεως παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Για το Δ.Σ. της «Π.Ε.Φ.Α.».
Η δεύτερη ανακοίνωση
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Κατόπιν της ανάρτησης των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στον ιστότοπο του οργανισμού, και της πρόσβασης σε αυτά από όλους τους ενδιαφερόμενους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους τους Υπαλλήλους του δέσμευση τους για ισονομία μεταξύ των Φορέων χρόνων.

Η Π.Ε.Φ.Α. θέλει να ευχαριστήσει ξεχωριστά επιτροπή συντονισμού του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η οποία δείχνει να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες, και ενστερνίζεται την ανησυχία όλων υμών, για τον εκσυνχρονισμό της διαδικασίας του ΟΣΔΕ. Είμαστε βέβαιοι, ότι αν ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πολύ σύντομα ένας πραγματικός φορέας στήριξης και ελέγχου της Αγροτικής παραγωγής.

Όσον αφορά την αποστολή εκ μέρους του Σωματείου προγενέστερης σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί δικό μας, αντανακλαστικό το οποίο τροφοδοτήθηκε από παλαιότερες απαιτήσεις μας προς τον οργανισμό οι οποίες έμειναν ανεκπλήρωτες. Ως εκ τούτου, η παρούσα αντικαθιστά προγενέστερη επιστολή μας προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σχετική με το θέμα και ευχόμαστε να αποτελέσει την απαρχή για μία απρόσκοπτη συνεργασία.
Για το Δ.Σ. της «Π.Ε.Φ.Α.»

πηγη:www.agrotypos.gr