Άνοιξε ο καιρός και έφερε καλές τιμές στην ντομάτα

  11/04/2016

Κρόκου Μαρία
Την ανιούσα έχουν πάρει την τελευταία βδοµάδα οι τιµές παραγωγού για τις ντοµάτες θερµοκηπίου λόγω και της καλοκαιρίας του τελευταίου διαστήµατος που ευνοεί την κατανάλωσή της
, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Μάλιστα, στο Τυµπάκι Ηρακλείου οι τιµές παραγωγού έφτασαν και τα 92-94 λεπτά το κιλό, ενώ αρκετοί παράγοντες του κλάδου επισηµαίνουν ότι το πιθανότερο είναι τα επίπεδα αυτά να διατηρηθούν έως και τις αρχές της Μ. Βδοµάδας. Σύµφωνα µε τον υπεύθυνο του συσκευαστηρίου του Αγροτοβιοµηχανικού Συνεταιρισµού Τυµπακίου, Μανώλη Μπερκάκη, οι τιµές εδώ και µία βδοµάδα έχουν φτάσει στα 92-94 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ τέλος Μαρτίου ήταν στα 70-80.



«Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆ηµήτρης Καββαδάς, συµπληρώνοντας ότι οι τιµές παραγωγού είναι στα καλά επίπεδα των 80-85 λεπτών το κιλό εδώ και δύο βδοµάδες περίπου από 50-60 που ήταν προηγουµένως. Βέβαια, την περσινή σεζόν, που το Πάσχα ήταν στις 12 Απρίλη, οι τιµές παραγωγού αρχές Απρίλη ήταν στο 1,10-1,20 ευρώ το κιλό. Η έκταση θερµοκηπιακής ντοµάτας στην περιοχή της Πρέβεζας είναι µικρότερη, τουλάχιστον 15% σε σχέση µε πέρυσι, καθώς λόγω τoυ Tuta Absoluta που προσβάλλει την καλλιέργεια και ανεβάζει το κόστος, πολλοί ήταν οι παραγωγοί που προτίµησαν την καλλιέργεια αγγουριών.

Όσον αφορά την υπαίθρια ντοµάτα, αυτές τις µέρες ξεκινάνε οι φυτεύσεις σε Πελοπόννησο και ∆υτ. Ελλάδα και στη Βοιωτία µέχρι τις 10 Απριλίου και µε βάση τις πωλήσεις των σπόρων, φαίνεται ότι οι φυτεύσεις θα είναι στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα ή λίγο χαµηλότερα.
 
πηγη:www.agronews.gr