Πετρέλαιο με τιμή βενζίνης φέρνει η διαπραγμάτευση

11/04/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
∆ιπλό χτύπηµα καλούνται να αντιµετωπίσουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής από το φόρο στο πετρέλαιο. Από τη µια η κυβέρνηση αποφεύγει την επιστροφή του ειδικού φόρου ύψους 330 εκατ. ευρώ τον οποίο επιδιώκει να συµψηφίσει µε άλλες υποχρεώσεις των δικαιούχων κι από την άλλη σκέφτεται να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης µ’ αυτόν της βενζίνης.
Μ’ αυτά και µ’ αυτά οι αγρότες βλέπουν µε βαριά καρδιά τη φετινή ενασχόλησή τους µε τα αγροκτήµατα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Τι προβλέπει η πρόταση

Τυχόν εφαρµογή της πρότασης για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη θα οδηγήσει σε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, από το επίπεδο των 0,33 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήµερα στο επίπεδο των 0,67 ευρώ το λίτρο, στο οποίο βρίσκεται σήµερα ο ΕΦΚ της βενζίνης.
Με απλά λόγια, ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης θα υπερδιπλασιαστεί, µε συνέπεια την απότοµη άνοδο των λιανικών τιµών πώλησης καυσίµου κατά 40 λεπτά το λίτρο ή κατά 23%-44%!

Συγκεκριµένα, οι λιανικές τιµές του πετρελαίου κίνησης, οι οποίες κυµαίνονται σήµερα από 0,90 έως και 1,19 ευρώ το λίτρο θα εκτοξευτούν στα επίπεδα του 1,30 έως 1,60 ευρώ το λίτρο. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές ανατιµήσεις σε όλα τα προϊόντα που παράγονται, διακινούνται και πωλούνται εγχωρίως, δεδοµένου ότι το πετρέλαιο κίνησης καταλαµβάνει ένα σηµαντικό µέρος του κόστους παραγωγής και λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι πρώτες επιπτώσεις θα γίνουν αντιληπτές στον τοµέα των µεταφορών όπου τα κόστη θα εκτοξευτούν στα ύψη και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό θα αναγκαστούν να µετακυλήσουν τις απότοµες ανατιµήσεις του πετρελαίου κίνησης στα κόµιστρα, τα ναύλα ή τα εισιτήρια κατά περίπτωση.
Ανατιµήσεις-φωτιά, που θα φθάνουν σε ποσοστά 20%-30% θα σηµειωθούν σχεδόν αµέσως στα περισσότερα εγχωρίως παραγόµενα προϊόντα, κυρίως δε στα είδη διατροφής, τόσο τα αγροτικά όσο και τα µεταποιηµένα και βιοµηχανοποιηµένα, λόγω της απότοµης αύξησης του κόστους µεταφοράς και παραγωγής.



Πρώτα η ΚΥΑ, μετά οι συμψηφισμοί και ό,τι μείνει για απλήρωτο πετρέλαιο

Στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης -εν ευθέτω χρόνω- που θα αφορά την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για 2015 και την εξόφληση της δεύτερης δόσης για το 2014, παραπέµπει τους παραγωγούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας Βαγγέλη Μπασιάκου σχετικά µε την καθυστέρηση της εν λόγω πληρωµής προς τους αγρότες, ο κ. Αλεξιάδης διευκρινίζει ότι η πρώτη δόση για το 2014 έχει ήδη καταβληθεί από τον Μάιο του 2014 (αν και µεγάλη µερίδα αγροτών καταγγέλλει Agrenda ότι δεν την έχει πληρωθεί), ενώ σπεύδει να «υπενθυµίσει» ότι οι επόµενες πληρωµές θα εµπίπτουν στις διατάξεις περί της υποχρέωσης συµψηφισµού µε οφειλές προς τα ταµεία.

Πιο αναλυτικά, στην απάντηση Αλεξιάδη διευκρινίζονται, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκδόθηκε για το 2014 η ΚΥΑ (ΦΕΚ 1214/Β’/13-05-2014), στο άρθρο 3 της οποίας καθορίζεται ότι η επιστροφή των ποσών στα δικαιούχα πρόσωπα πραγµατοποιείται µε την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασµών σε µία ή περισσότερες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη καταβληθεί από τον Μάιο του 2014.

Ωστόσο, όσον αφορά την καταβολή της δεύτερης δόσης του έτους 2014, µετά την αποστολή σχετικού ερωτήµατος στο Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους, σχετικά µε το εάν η επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιµοποιούν οι αγρότες, εµπίπτει στις διατάξεις της υποπαραγράφου Ι.Α.2, του νόµου 4254/2014 (ΦΕΚ 85/Α’/7-4-2014) περί της υποχρέωσης συµψηφισµού µε οφειλές προς Οργανισµούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκδόθηκε η µε αριθµό 121/2015 γνωµοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία έγινε αποδεκτή από την Πολιτική Ηγεσία στις 21/01/2016».
 
πηγη:www.agronews.gr