«Παράθυρο» για ενστάσεις έως 15 Ιουνίου για τα οριστικά δικαιώματα ενισχύσεων

27.05.2016

«Παράθυρο» για ενστάσεις έως 15 Ιουνίου για τα οριστικά δικαιώματα ενισχύσεων
«Παράθυρο» για ενστάσεις επί των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έως 15 Ιουνίου άνοιξε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το βήμα της Βουλής.
Αναλυτικότερα, όπως ενημερώνει ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στις 26 Μαΐου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με τις πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του, αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ιδιαίτερα όσοι λόγω λαθών έχασαν τα οριστικά δικαιώματά τους και δεν έλαβαν άμεσες ενισχύσεις που δικαιούνται.

Επίσης τόνισε ότι περίπου 70.000 αγρότες, δεν έλαβαν τις άμεσες ενισχύσεις επειδή βρίσκονται σε διαδικασίες ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε λύσεις αλλά και να πληροφορηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμής των παραγωγών.

Επιπλέον, σημείωσε μια σειρά λαθών και παραλείψεων που οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς και συγκεκριμένα  αναφέρθηκε:

-Στις περιπτώσεις στρεβλής εφαρμογής του κανονισμού που αδικούν χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν από το περιεχόμενο του.
-Στα προβλήματα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων που μειώνονται από 20% έως και 80%, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
-Στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα για υποβολή ενστάσεων για την κατανομή οριστικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός, απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ωστόσο άνοιξε τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο αναπληρωτής Υπουργός σε άλλη κοινοβουλευτική παρέμβαση.
Συγκεκριμένα:
1) Για τις ενστάσεις επί των οριστικών δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί μπορούν να καταθέτουν έως 15 Ιούνη, οι οποίες στην συνέχεια θα εξεταστούν προκειμένου για όσες είναι τεκμηριωμένες να ζητηθεί η έγκριση από την Ε.Ε
2) Σε ότι αφορά τις πληρωμές όσων ήταν σε έλεγχο ή είχαν υποβάλλει ενστάσεις, δεσμεύτηκε πως αυτές θα πραγματοποιηθούν έως τέλος Ιούνη.
3) Για τις επιλεξιμότητες βοσκοτόπων, επικαλέστηκε τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, βάζοντας προφανώς σε δεύτερη μοίρα τις αδικίες που διενεργούνται εις βάρος των αγροτών, αδιαφορώντας για την μείωση των εισοδημάτων τους αλλά είπε ότι είναι θέμα που θα εξεταστεί.

πηγη:www.paseges.gr