Τέλος 2016 πάει η προκήρυξη των Νέων Αγροτών, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα Σχέδια Βελτίωσης

23/5/2016

Τέλος 2016 πάει η προκήρυξη των Νέων Αγροτών, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα Σχέδια Βελτίωσης Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ για πρώτο εξάμηνο του 2016, πίσω πάνε τελικά οι προκηρύξεις Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) περιόδου 2014-2020.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα στης συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι του προεδρείου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, «σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Κασίμης, η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του 2016, ενώ τα νέα Σχέδια Βελτίωσης θα καταβληθεί προσπάθεια να προκηρυχθούν το πρώτο 6μηνο του 2017. Όσον αφορά την αποπληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος, κατά δήλωση του κ. Κασίμη, πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο, θα εκταμιευτούν οι επιδοτήσεις ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, σε 185 δικαιούχους, ενώ ολοσχερώς θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του προηγούμενου προγράμματος πιθανά μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαλουκτσής, «το σύνολο των δικαιούχων του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 800 άτομα. Ο κ. Κασίμης υποστήριξε ότι σταδιακά μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι».

Να θυμίσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Κασίμη προς τους δημοσιογράφους, στις αρχές του 2016, κατά την παρουσίαση του νέου ΠΑΑ, ανέφεραν ότι «οι προκηρύξεις για τα «δημοφιλή» προγράμματα (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.α.) θα ξεκινούσαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016». Όμως η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ έφερε πίσω αυτές τις ημερομηνίες.

Όπως τονίζει ο κ. Μπαλουκτσής, «με βάση την πληροφόρηση που μας έδωσε ο κ. Κασίμης θα καθυστερήσει η προκήρυξη των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Θυμίζουμε τι είχε συμβεί το 2008, όπου ο τότε υπουργός κ. Κιλτίδης είχε αναφέρει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΜ (στην έκθεση Agrotica) είχε αναφέρει ότι τον Μάιο θα ξεκινούσαν τον Μάιο (του 2008). Τελικά ξεκίνησαν το 2011 και οι πρώτες εγκρίσεις έγιναν το 2013. Πάντα είμαι επιφυλακτικός στις ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Ακόμη και αυτές οι ημερομηνίες μπορεί να πάνε πιο πίσω. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αγορά να έχει παγώσει. Για αυτό εμείς θέλουμε να υπάρξει ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα».

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ κατέθεσαν το αίτημα για προ-δημοσίευση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να «ανοίξει» η επιλέξιμη ημερομηνία αγοράς των επενδύσεων, με ευθύνη πάντα των υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου να κινηθεί η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων που έχει «παγώσει» εν αναμονή των νέων προγραμμάτων.

Όμως ο κ. Κασίμης απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενος τον κανονισμό του προγράμματος που προβλέπει ως επιλέξιμη ημερομηνία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπαλουκτσής, «η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων το 2015 παρουσίασε μείωση (κατά –25%) σε σχέση με το 2014. Η μείωση συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (-25%).

Όσο καθυστερεί η έναρξη των προγραμμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και η φθίνουσα πορεία. Τα προηγούμενα προγράμματα είχαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων (περίπου 8.000) που ήταν πολύ δύσκολο να τα αξιολογήσουν. Θα πρέπει να βγαίνουν μικρά και διαδοχικά κυλιόμενα προγράμματα και να μην συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός αιτούντων.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Ο κ. Κασίμης ανέφερε όμως ότι θα φροντίσει το ΥπΑΑΤ να έχει δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση όλες οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις στις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό «εργαλείο» για να υπάρξει μεγάλη απορροφητικότητα (άνω του 95%) στο πρόγραμμα. Όταν κάποιος εγκριθεί για ένταξη θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει και κάποια χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Αν δεν υπάρξουν εργαλεία χρηματοδότησης κανείς δικαιούχους αγρότης δεν μπορεί να προπληρώσει την επένδυση. Ο κ. Κασίμης μας ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τις τράπεζες και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση».

πηγη:www.agrotypos.gr