Βαμβάκι, ηλίανθο, μηλιές χτύπησε το χαλάζι στον Έβρο


  04/05/2016


Σε καλλιέργειες με ηλίανθο και βαμβάκι στο βόρειο Έβρο υπάρχει δυνατότητα επανασποράς.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα με βαμβάκι, ηλίανθο, κερασιές, μηλιές και κηπευτικά, που καταστράφηκαν στον βόρειο Έβρο λόγω της αιφνιδιαστικής χαλαζόπτωσης της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Γιάννη Μαργαριτίδη.
«Λόγω της απεργίας των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, δεν έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών των καλλιεργειών σε Καστανιές, Ρίζια, Φυλάκιο, Βύσσα και Κέραμο. Ωστόσο, η καταστροφή είναι μεγάλη. Περίπου 35.000 στρέμματα, σχεδόν όλος ο κάμπος στα Ρίζια, 10.000 στρέμματα στις Καστανιές και 5.000 στρέμματα στην Βύσσα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γιάννης Μαργαριτίδης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου εξηγεί, πως σε κάποιες καλλιέργειες (ηλιόσπορος, βαμβάκι) υπάρχει δυνατότητα επανασποράς, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως ο αρακάς, τα φασολάκια και τα σκόρδα τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή, η ζημία είναι μη αναστρέψιμη καθώς και σε δενδρώδεις καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές) στις οποίες είχε τελειώσει η ανθοφορία και ο καρπός ήταν μικρός.

πηγη:www.agronews.gr