"Αφήστε μας να παράγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε" ζητούν οι παραγωγοί από την κυβέρνηση

24.05.2016 
"Αφήστε μας να παράγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε". Αυτή την έκκληση απηύθυναν προς την κυβέρνηση και το κράτος οι εκπρόσωποι 7 ελληνικών προϊόντων που μετείχαν στην εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο "Τα προϊόντα μας υπό διωγμό- Κι όμως υπάρχει λύση", η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαΐου, σε αίθουσα του ΕΒΕΑ.
Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και στα νέα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην ελληνική παραγωγή, κυρίως με την επιβολή νέων φόρων. Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι πρέπει να τελειώσει η εξαπάτηση του καταναλωτή και όλα τα προϊόντα να αναγράφουν τον τόπο παραγωγής τους.

"Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και είναι άσχημο που μας διώχνουν" είπαν οι εκπρόσωποι από το κρασί και τη μπύρα αναφερόμενοι στους νέους φόρους που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανοίγοντας την εκδήλωση είπε ότι "η μεγάλη προσπάθεια του Ποταμιού αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά. Γι' αυτό μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα».

O Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ότι "αυτό που απαιτείται από την πολιτεία, την κυβέρνηση είναι γνώση, βούληση σχεδιασμός, αντί της βολικής αλλά κοντόθωρης και καταστροφικής πολιτικής φορολογικών επιβαρύνσεων, σε ό,τι φαίνεται να δημιουργεί δυναμική κερδοφορίας". Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

Ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα στην αποτυχία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα βιώσιμο και αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικό και ζήτησε 6 άμεσες, και επιβεβλημένες, παρεμβάσεις. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και επιχειρήσεων:

Ο Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου υπενθύμισε ότι το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Ε.Φ.Κ. που ψήφισε η Κυβέρνηση λέγοντας: "Κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Ελλάδα ως αμπελοοινική χώρα θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε αυτή την θέση". Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

O Σοφοκλής Παναγιώτου, Πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM από την πλευρά του ανέφερε ότι: "Η αύξηση του φόρου θα φέρει κρίση. Τα μεγάλα ζυθοποιία αν δεν βγάλουν τα χρήματα στην Ελλάδα θα βρουν έναν τρόπο να βγάλουν χρήματα από άλλες αγορές. Τα μικρά ζυθοποιία πλήττονται. Το 95% της μπίρας που διατίθεται στην Ελλάδα παράγεται στην Ελλάδα από Έλληνες εργαζόμενους. Αυτή η φορολόγηση θα αυξήσει το κόστος στις φθηνές μπίρες κατά 20-30%". Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

Ο Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου αναφέρθηκε στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, όπως αυτόν που υπάρχει στη Χίο από το 1938 λέγοντας παράλληλα: "Αυτή τη στιγμή εξάγεται το 85% της παραγόμενης ποσότητας της μαστίχας. 2.300 άτομα έχουν εισόδημα από τη μαστίχα. Δεν έχουμε ανάγκη προστατευτισμού. Φέρνουμε συνάλλαγμα. Ως αναγκαστικοί συνεταιρισμοί παίρνουμε όλη την παραγωγή, ανεξάρτητα από ποιότητα...Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας".

Ο Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης στάθηκε στην αύξηση της φορολογίας οδηγεί που οδηγεί στο παρεμπόριο, ενώ ανέφερε: "Το ΠΟΠ προϊόν, όπως ο κρόκος και η μαστίχα, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το διαφυλάσσει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Θα διασφαλιστεί περισσότερο αν διαφυλάξουμε την ποιότητα του συνεταιρισμού και αυτός παραμείνει θωρακισμένος".

Ο Νικήτας Πρίντζος, Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Οι Αγρότες ζούνε στην ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν , να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους και να βοηθήσουν την χώρα να βγει από την κρίση και το αδιέξοδο", ενώ στη συνέχεια πρότεινε μια δέσμη ενεργειών, όπως το να υπάρχει ξεχωριστό ράφι στα σούπερ μάρκετ για τα Ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

Ο Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein ανέφερε ότι στην παρούσα φάση αυτό που είναι σημαντικό είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής και επιβολή από τον Έλληνα καταναλωτή να απαιτεί να είναι ελληνικά τα προϊόντα.

Ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ριζικά το σύστημα κρατικής / κοινοτικής χρηματοδότησης για την προώθηση του Ελληνικού Ελαιόλαδου στο εξωτερικό. "Με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση από όλους τους νέους μικρούς ήρωες παραγωγούς – τυποποιητές που ενώ διαπρέπουν στο εξωτερικό, είναι τελείως αβοήθητοι στο εσωτερικό" όπως είπε χαρακτηριστικά. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ.

Ο Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος της φάρμας "Η Κιβωτός του Δήμου", αποκάλυψε ότι: "Αν αποδοθούν οι βοσκότοποι στους κτηνοτρόφους, τότε θα επανέλθει ο αριθμός των ζώων στους αριθμούς που είχαμε πριν λίγες δεκαετίες με αποτέλεσμα, όπως έχουμε μελετήσει, να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία κατά 500.000 και να αυξηθεί το Α.Ε.Π. κατά 5 δις". Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του  εδώ.

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης:
"Το Ποτάμι γεννήθηκε για να στηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Τους ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής. Αυτοί γέννησαν το Ποτάμι. Και αυτούς τους ανθρώπους θα υπερασπιστούμε. Ξεκινώντας από τη βάση, από το άλφα. Από την πρωτογενή παραγωγή. Τη βάση του εθνικού πλούτου. Γιατί ο κ. Τσίπρας έκανε δεκαεφτά μήνες για να αναφέρει τις λέξεις παραγωγή νέου πλούτου.
Η προστασία της εγχώριας παραγωγής δεν εξαρτάται από ευρωπαϊκά κέντρα. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, υπάρχει η κοινή αγροτική πολιτική. Από εκεί και πέρα τι κάνουμε για να υπερασπιστούμε τη δική μας παραγωγή. Τίποτε. Οι κυβερνήσεις αρκούνται- μπορεί και να βολεύονται- να μεταφράζουν απλώς τις υποδείξεις των εταίρων.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκονται υπό διωγμόν. Και το κύριο όπλο του διωγμού είναι η φορολογία. Τιμωρούνται με την πολιτική της κυβέρνησης όσοι παραγωγοί και επιχειρήσεις κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι με χίλια βάσανα και χίλιους κόπους τα χρόνια της κρίσης. Για να συντηρηθούν και να διαιωνιστούν κομματικοί στρατοί.

Η χώρα χρειάζεται ένα new deal. Για να βγει από την ασφυξία. Μία μεγάλη κοινωνική συμφωνία που θα στηρίζεται σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Συγκεκριμένες λύσεις και όχι προχειρότητες. Σχέδιο και όχι συνθήματα. Εθνική στόχευση και όχι μετάφραση ξένων υπαγορεύσεων. Έναν ασυμβίβαστο πόλεμο με το κομματικό κράτος. Μία συμφωνία με τους εταίρους μας – γιατί οι υπηρεσίες και τα όργανα της Ευρώπης δεν έχουν παντού και πάντα δίκιο. Και κυρίως για αυτό το new deal χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία στην κοινωνία. Οικονομίας- παραγωγής – πολιτικής – πολιτισμού".

Τη συζήτηση συντόνισε η γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ.

πηγη:www.paseges.gr