Ματαιώνεται για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

13/5/2016

Ματαιώνεται για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία Για ακόμα μια χρονιά ματαιώνεται το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία
όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Μετά από επικοινωνία μας με τους αρμόδιους φορείς ενημερωθήκαμε ότι μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού διαγωνισμού από το ΥπΑΑΤ για ανάδειξη αναδόχου, δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος που να υπέβαλε πρόταση για το πρόγραμμα. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς των φρούτων με τους οποίους επικοινώνησε εκ νέου ο ΑγροΤύπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο καθιστούν ασύμφορη και ανεφάρμοστη την υλοποίηση του προγράμματος στις γραμμές παραγωγής των εταιρειών. Έτσι λοιπόν θα κλείσει ακόμα μια χρονιά χωρίς την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ενόψει της αναδιάρθρωσης του προγράμματος που προβλέπει την διανομή φρούτων και γάλακτος από τον Αύγουστο του 2017.
Ο διαγωνισμός
Όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος κατά το προηγούμενο διάστημα, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία είχε προκηρυχθεί από το ΥπΑΑΤ στα τέλη Φεβρουαρίου, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών των ενδιαφερόμενων αναδόχων την 6η Απριλίου 2016. Μετά από επικοινωνία μας με τους αρμόδιους φορείς ενημερωθήκαμε πως για ακόμη μια χρονιά δεν εμφανίσθηκε ανάδοχος για το κομμάτι της προώθησης και διανομής φρούτων.
Ο διαγωνισμός περιλάμβανε και δέυτερο σκέλος που αφορούσε συνοδευτικά μέτρα, (όπως πχ τον διαμοιρασμό ενημερωτικών φυλαδίων για την κατανάλωση φρούτων και την υγιεινή διατροφή). Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το Υπουργείο, στο κομμάτι αυτό κατατέθηκαν προσφορές, από την στιγμή όμως που δεν υπήρξε ενδιαφέρον στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το πρόγραμμα ματαιώνεται συνολικά. Υπενθυμίζουμε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά που δεν ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το πρόγραμμα μέσω του διαγωνισμού του ΥπΑΑΤ.
«Να αλλάξει η λογική της υλοποίησης του προγράμματος»
Για ανάγκη αλλαγής της λογικής που διέπει το πρόγραμμα και των λεπτομερειών της υλοποίησής του προγράμματος, έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών - INCOFRUIT HELLAS: «Άποψή μας είναι ότι πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί ανά περιφέρεια και να αναλάβουν την διανομή οι εκάστοτε τοπικοί φορείς ώστε τα παιδιά να έχουν καθημερινά το δεκατιανό με το φρέσκο φρούτο τους, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο που υπάρχει οικονομική κρίση. Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορούν να επισκεφθούν τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς ώστε να μάθουν πως παράγετα,ι συσκευάζεται και τυποποιείται το προϊόν. Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ έχει θεσπίσει στα σχολεία την ''ώρα του φρούτου'' όπου το παιδί ενημερώνεται για τις αξίες της σωστής διατροφής.
Πρέπει να αλλάξει γενικώς η νοοτροπία αυτού του προγράμματος που θα ωφελήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, ώστε να τους εξασφαλιστεί ένα δεκατιανό στο σχολείο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επίκειται και η συγχώνευση των προγραμμάτων διανομής φρούτων και διανομής γάλακτος, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και δίνει την ευχέρεια στους αρμόδιους να αλλάξουν όλη την φιλοσοφία του προγράμματος».
Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr