Επιβαρύνσεις σε καύσιμα, οινοπνευματώδη, καπνικά, και ΦΠΑ, με την «βούλα» της Commission

04.05.2016

Επιβαρύνσεις σε καύσιμα, οινοπνευματώδη, καπνικά, και ΦΠΑ, με την «βούλα» της Commission
Αυξήσεις σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης που θα πλήξει με τυφλό τρόπο τα εισοδήματα, ακόμη και τα πιο χαμηλά, περιλαμβάνει το πακέτο των παρεμβάσεων στην έμμεση φορολογία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2015 που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη 3 Μαΐου, αποκαλύπτει ότι τελικά θα αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης και σε προϊόντα στα οποία η φορολογία έχει ήδη φτάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα, όπως είναι τα οινοπνευματώδη και τα καπνικά, με τον μεγάλο κίνδυνο να σημειωθεί, αντί για αύξηση των εσόδων, έξαρση του λαθρεμπορίου.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου είναι:
- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα. Δεδομένη θεωρείται η αύξηση στη βενζίνη κατά 5 έως 8 λεπτά ανά λίτρο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης. Στο πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση του φόρου στο υγραέριο κίνησης, το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης) και στο πετρέλαιο θέρμανσης
- αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2016 και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στις λιανικές τιμές όλων των υπηρεσιών και προϊόντων, πλην των νωπών τροφίμων, φαρμάκων και διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο, σε αυτά θα υπάρξει δευτερογενής αύξηση των τιμών λόγω της σταδιακής επίδρασης των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος μέσω των αναπροσαρμογών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
-αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά
-αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα

Οι παραπάνω παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία προβλέπεται στη συμφωνία να αποφέρουν έως το 2018 πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης των καπνικών και ενεργειακών προϊόντων θα συνοδευτεί από παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές εισπρακτικά οι παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για την εγκατάσταση συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης της διακίνησης ενεργειακής προϊόντων (GPS) ενώ προωθείται και η ειδική σήμανση της διακίνησης των καπνικών προϊόντων.

Για περισσότερα δείτε εδώ τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στα αγγλικά): 

πηγη:www.paseges.gr