Αύξηση σχεδόν 10% στην τιμή για το ιταλικό καλαμπόκι

  22/06/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Άνοδο της τάξης του 10,10% σημείωσαν μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές για το κτηνοτροφικό καλαμπόκι στο Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια (Ιταλία) καθώς στο κλείσιμο της Πέμπτης 16 Ιουνίου έφτασαν τα 207 ευρώ ο τόνος από τα 188 ευρώ ο τόνος την προηγούμενη εβδομάδα.


Πλέον, οι τιμές για το ιταλικό κτηνοτροφικό καλαμπόκι κινούνται στο εύρος των 203 (ελάχιστη τιμή)-207(μέγιστη τιμή)  ευρώ ο τόνος. 

Μείωση σχεδόν 7% στο Σικάγο και 10% στο Σάο Πάολο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στην αγορά του Σικάγο τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου του καλαμποκιού σημείωσαν πτώση 3 ετών, ενώ μείωση τιμών κατά 10% σημειώθηκε και στην αγορά του Σάο Πάολο (Βραζιλία), καθώς οι προβλέψεις για τις σοδειές σε ΗΠΑ και Βραζιλία (κορυφαίες στον κόσμο εξαγωγείς για το προϊόν) εμφανίζονται βελτιωμένες.

«Οι βροχές που αναμένονται το επόμενο διάστημα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, γνωστές ως οι κύριες καλλιεργητικές ζώνες καλαμποκιού, θα ευνοήσουν τις σοδειές ενώ δεν αναμένεται να σημειωθεί ξηρασία στα μέσα Ιουλίου», αναφέρει στο Bloomberg ο Τζόελ Γούιντενορ, διευθυντής αγροτικών υπηρεσιών στον όμιλο καιρικών προβλέψεων για τα αγροτικά εμπορεύματα Commodity Weather Group LLC, που έχει τη έδρα του στο Μέριλαντ.
«Οι καιρικές συνθήκες εμφανίζονται βελτιωμένες και προβλέπουμε και κάποιες βροχές», σημειώνει επίσης και ο Ράιν Κελμπραντς, αναλυτής αγορών της CHS Hedging LLC P, που έχει τη έδρα της στη Μινεσότα.

Οι εκτιμήσεις αυτές επηρέασαν τις χρηματιστηριακές τιμές. Έτσι, πτώση κατά 6,55% στα 399 σεντς ανά λίμπρα σημείωσαν οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου στο Σικάγο για το καλαμπόκι στις 22 Ιουνίου από τα 427 σεντς ανά μπούσελ στις 16 Ιουνίου.  Ενώ, τα προθεσμιακά Σεπτεμβρίου για το προϊόν έπεσαν σχεδόν κατά 5,7% στα 4002 σεντς ανά μπούσελ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση ενεργού συμβολαίου από τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η διεθνής αγορά καλαμποκιού είχε καταγράψει ανοδική πορεία στις αρχές Ιουνίου με τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου για το προϊόν στο Σικάγο να κατοχυρώνουν τα 400 ανά μπούσελ χάρη στους εξής παράγοντες:
  • προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή στη Βραζιλία ελέω ξηρασίας
  • σταδιακό ξεστοκάρισμα των κινεζικών αποθεμάτων
  • καθυστερήσεις στη συγκομιδή της Αργεντινής.

(Με πληροφορίες από bloomberg.com και agerborsamerci.it)
πηγη:www.agronews.gr