Χωρίς πρωτόκολλα 200.000 δηλώσεις, στους αγρότες ο λογαριασμός του ΟΣΔΕ

16/06/2016

Για μια ακόμη φορά τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ ξεκινούν από το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο, το οποίο υποστηρίζει το διεφθαρμένο σύστημα του μόνιμου παρόχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.Πανάγος Γιάννης  
 Κάτι στράβωσε τελικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έμειναν χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι εκπρόθεσμες και από σήμερα (Πέμπτη 16 Ιουνίου) τρέχει ποινή για τους δικαιούχους ενισχύσεων.
Για μια ακόμη φορά τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ ξεκινούν από το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο, το οποίο υποστηρίζει το διεφθαρμένο σύστημα του μόνιμου παρόχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.



Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ του AgroNews, η τελευταία νύχτα υποβολής των δηλώσεων δεν φέρνει καλά νέα για τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά τις τραγικές αδυναμίες του μηχανογραφικού συστήματος και τη χρονοτριβή των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έτσι, ενώ όλη την ημέρα, οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωναν, ατύπως βέβαια, ότι με κάποιο τρόπο ο «ανοιχτές δηλώσεις» θα πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου για συμπληρωθούν χωρίς ποινή στη συνέχεια, αργά το βράδυ κάτι στράβωσε και οι δηλώσεις έμειναν χωρίς πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες θα υποχρεωθούν από σήμερα σε ποινή καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Ποια θα είναι αυτή η ποινή, ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο. Κανονικά είναι 3% για κάθε μέρα καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης. Χθες (Τετάρτη) ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε (κάπως αόριστα) ότι η ποινή θα είναι 1% την ημέρα. Στο μιλητό, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους διαβεβαιώνουν πως θα είναι 1% ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης. Ο λογαριασμός θα δείξει.
Στην ίδια πάντως ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονταν την Τετάρτη ότι πρόσθετο περιθώριο 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρέχεται μόνο για τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων έτους 2016, θέμα για το οποίο εκδόθηκε και σχετική απόφαση.
Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητική απόφαση με την παράταση για τις μεταβιβάσεις ως 30 Ιουνίου.pdf
Να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ ξεκινούν από το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο το οποίο εδώ και χρόνια υποστηρίζει το διεφθαρμένο σύστημα του μόνιμου παρόχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο κατ’ ουσία δεν άφηνε περιθώρια για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων πριν από τις 5 Μαΐου. Όμως ο χρόνος από την ημέρα που άνοιξαν οι Ηλεκτρονικές Πύλες της ταλαιπωρίας δεν αρκούσε σε καμιά περίπτωση για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και γι’ αυτό το θέμα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι παραγωγοί που υποχρεώνονται σε βαριές ποινές και ενδεχομένως σε απώλεια δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε

Μικρή παράταση για τις μεταβιβάσεις, με ποινή 1% οι εκπρόθεσμες δηλώσεις «Σαλάτα» χωρίς τέλος με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα παραμένει κλειστό πριν την ώρα του, ο υπουργός βγάζει αποφάσεις που παρατείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου την προθεσμία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και μόνο, ενώ βάσει ανακοίνωσή του, μειώνεται στο 1% (από 3% που προβλέπονταν) η ποινή κάθε μέρας στις εκπρόθεσμες δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
Με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/06/2016. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό  των αιτήσεων μεταβίβασης 2016 και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου,  τον οποίο είχαν στη διάθεση τους τόσο οι γεωργοί όσο και οι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016  μετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων.
Η παράταση ορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ.
Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 τονίζουμε ότι:
α) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, η οποία εκπνέει σήμερα, 15/06/2016 και ώρα 00:00 π.μ.
  • Έτσι, όσοι γεωργοί υποβάλλουν εμπρόθεσμα, ως 15/06/2016 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, έχουν επιπλέον χρονικό περιθώριο 15 ημερών να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκάστοτε αίτηση μεταβίβασης και να υποβάλλουν μία πλήρη αίτηση, γεγονός που μόνο  πλεονεκτήματα έχει τόσο για εκείνους όσο και για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου.
  • όσοι γεωργοί υποβάλλουν ή τροποποιήσουν μετά την 15/06/2016 και ως 11/07/2015 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με μείωση 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μεταβίβασης. 
β)  η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2016, ήτοι 31/05/2016. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2016 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2016.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Άτυπη παράταση «ανοικτών» δηλώσεων για ν' αποφευχθούν χειρότερα στο ΟΣΔΕ Σε μικρή άτυπη παράταση οδηγείται η διαχείριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, παρά το γεγονός ότι κανένας εκ των εμπλεκομένων δεν αναλαμβάνει την τυπική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ιδιότυπο συμβιβασμό που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο των τελευταίων ημερών και το χρόνο στους κατά τόπους φορείς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων και οριστικοποίησης των δηλώσεων (Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης) για το σύνολο των αγροτών. Σημειωτέον ότι οι εναπομείνασες χωρίς Αριθμό Πρωτοκόλλου Αιτήσεις προσεγγίζουν τις 280.000 σε σύνολο 780.000 που υπολογίζονται φέτος.

Ο συμβιβασμός λέει ότι μέχρι σήμερα το βράδυ οι κατά τόπους φορείς διαχείρισης, εκτός από τις δηλώσεις που έχουν ολοκληρώσει και για τις οποίες έχουν πάρει Πρωτόκολλο, θα εισάγουν στοιχεία, δηλαδή θα ανοίξουν αίτηση, για το σύνολο των δικαιούχων που έχουν ενδιαφερθεί για ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Μ’ αυτά τα πρώτα στοιχεία αίτησης, το σύστημα θα κλείσει σήμερα το βράδυ, έτσι ώστε στη συνέχεια ο διαχειριστής του συστήματος (ΟΠΕΚΕΠΕ και Συντονιστής) να δώσουν Αριθμό Πρωτοκόλλου με σημερινή ημερομηνία για το σύνολο των αιτούντων.
Μ’ αυτό τον τρόπο, οι κατά τόπους φορείς θα έχουν επιπλέον χρόνο (πιθανότατα 2 εβδομάδων) να επεξεργασθούν περαιτέρω τα στοιχεία των ημιτελών αιτήσεων, να οριστικοποιήσουν δηλαδή τις δηλώσεις και ν’ αρχίσει στη συνέχεια (εντός του Ιουλίου) η διαδικασία περαιτέρω επεξεργασίας, τυχόν διορθώσεων και  τακτοποίηση αυτών.
Με δεδομένο πάντως ότι όλα αυτά τελούν υπό τον έλεγχο των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, κλιμάκια των οποίων φθάνουν στη χώρα για επιτόπιους έλεγχους στις 5 Ιουλίου, όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ και όπως ήδη αναφέρθηκε, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη των χειρισμών. Έτσι, ο κίνδυνος ποινών, επί των δικαιωμάτων, για τους παραγωγούς παραμένει, ενώ παραμένει αμφίβολο αν ο προσφερόμενος μέχρι τις 30 Ιουνίου χρόνος των δύο εβδομάδων είναι αρκετός για την οριστικοποίηση των «ανοικτών» δηλώσεων.   



Από την Τρίτη 14 Ιουνίου το Agronews έγραφε

Πέφτει συνεχώς η Πύλη ΟΣΔΕ, ορατή απώλεια ενισχύσεων Δραματικά εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα η υπόθεση ΟΣΔΕ με τους τοπικούς φορείς να μην είναι σε θέση να διαχειρισθούν τον τεράστιο όγκο των δηλώσεων που έμειναν για την τελευταία στιγμή (Τετάρτη 15 Ιουνίου λήγει η σχετική προθεσμία) και τους αγρότες να στέλνουν κραυγή αγωνίας μπροστά στον κίνδυνο όχι μόνο να υποχρεωθούν σε βαριές ποινές αλλά και να χάσουν δικαιώματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία να παίρνει το μήνυμα από την  περιφέρεια και να αντιλαμβάνεται, όσο περνούν οι ώρες το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί,  παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του «μηχανογράφου» και των περί αυτόν στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως έχει γράψει από το πρωί της Τρίτης το AgroNews, όση εργατικότητα και να επιδείξουν τα κατά τόπους συνεργεία τις ώρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, ένας αριθμός τουλάχιστον 300.000 δηλώσεων σε σύνολο 780.000 περίπου θα παραμείνουν εκτός του μηχανογραφικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μετά, για κάθε μέρα καθυστέρησης «τρέχει» πρόστιμο 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Σημειωτέον ότι ακόμα και τις τελευταίες ώρες αντί τα πράγματα να κινηθούν με ταχύτητα, το ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή οι πύλες υποβολής των δηλώσεων συνεχώς πέφτουν, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πυρετό των εμπλεκομένων και τον εκνευρισμό των υπόχρεων σε αίτηση ενιαίας ενίσχυσης αγροτών που περιμένουν στην ουρά. Οι πληροφορίες λένε ότι, μέρες τώρα, εξ αιτίας των διαδοχικών πτώσεων της ηλεκτρονικής πύλης, οι αγρότες υποχρεώνονται να επισκέπτονται ξανά και ξανά τα κατά τόπους γραφεία ακόμα και μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αρκούντως κάνουν λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο «βίαιων» αλλαγών στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και την αδυναμία των ιθυνόντων να ελέγξουν έγκαιρα τις παθογένειες του συστήματος και τις παρασκηνιακές κινήσεις του μηχανογράφου.
Σε κάθε περίπτωση η δυσμενής εξέλιξη του όλου θέματος θα έχει αυτή τη φορά σοβαρές συνέπειες τόσο στη διοικητική και υπηρεσιακή δομή του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο σαθρό σύστημα υποστήριξης που έχει στηθεί γύρω από τον επίμαχο προμηθευτή του ΟΣΔΕ.
Όλα αυτά όμως είναι διαδικασία της επόμενης ημέρας. Τώρα σημασία έχει να περισωθεί ότι μπορεί να περισωθεί, να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μην επιβληθούν ποινές για καθυστέρηση και το κυριότερο να μην χαθούν δικαιώματα ενισχύσεων των αγροτών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε 

Τέλος χρόνου σε 24 ώρες για το ΟΣΔΕ, αναπόφευκτες οι ποινές για δικαιώματα
Τελειώνει ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Τετάρτη 15 Ιουνίου) και περισσότερες από 300.000 δηλώσεις σε σύνολο 780.000 περίπου φέτος δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όπως και να έχουν τα πράγματα, οι παραγωγοί που δεν καταφέρνουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές που ανέρχονται σε 3% την ημέρα (καθυστέρησης) για τη βασική ενίσχυση και 1% την ημέρα για τη συνδεδεμένη.

Επικοινωνία του AgroNews με φορείς διαχείρισης των δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι γενικό, κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να τρέξει πιο γρήγορα με βάση τις σύνθετες ανάγκες του ηλεκτρονικού συστήματος και όλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι πύλες του ΟΣΔΕ άνοιξαν και φέτος πολύ αργά, δηλαδή στις 5 Μαΐου.
Από την άλλη πλευρά οι αρμόδιες αρχές δεν αφήνουν κανένα περιθώρια για άτυπη έστω παράταση της όλης διαδικασίας, αν και όλοι ξέρουν ότι με την τεχνική δομή της ηλεκτρονικής βάσης για να υπάρξει έκδοση αριθμού Μητρώου Παραλαβής (όπως γίνονταν τα παλιότερα χρόνια) θα πρέπει να υπάρξει και οριστικοποίηση της δήλωσης, πράγμα αδύνατο με βάση τις δυνατότητες των διαχειριστών.

Στην Agrenda του Σαββάτου αναλυτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο των δηλώσεων και τα παιχνίδια των αρμοδίων σε βάρος των παραγωγών 



Η εικόνα από τη Λάρισα
Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Bασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου
Με την 15η Ιουνίου, ημερομηνία λήξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ προ των πυλών, το 40% μόνο των αγροτών του Α΄ Φορέα, Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών έχει καταθέσει φάκελο και έχει οριστικοποιήσει την δήλωσή του σε σύνολο11.000 αγροτοκτηνοτρόφων,  που έχουν εμπιστευτεί τον Φορέα για την υποβολή της δήλωσής τους.

Το 20% δουλεύει ακόμη τον φάκελό του με πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές, ενώ το υπόλοιπο 40% δεν εμφανίστηκε ακόμη.
Τα παραπάνω στοιχεία δηλώνει η υπεύθυνη του έργου ΟΣΔΕ, πολιτικός μηχανικός Ευδοξία Παπαδούλη αποκλειστικά στο Agronews, υπογραμμίζοντας ότι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚΕ) υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον ανάδοχο του έργου (Ενώσεις), στις «πύλες-τόπους υποβολής». Ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι ενισχύσεις ή αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι, είναι υποχρεωμένοι να την υποβάλουν όλοι όσοι έχουν αγροτική εκμετάλλευση, για το σύνολο αυτής.

Ο παραγωγός υποβάλλει υποχρεωτικά μία ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής ετησίως, σε επίπεδο Χώρας, η οποία αποτελεί δήλωση του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης. Σε αυτή δηλώνει: α) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης και β) το ζωικό κεφάλαιο. Εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται. Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής  που καθορίστηκε από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης είναι από 27 Απριλίου- 15 Ιουνίου.
Θορυβημένοι και ανήσυχοι στην πλειοψηφία τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι με την διορία να λήγει, έρχονται στο παραπέντε και περιμένουν να εξυπηρετηθούν, αναφέρει η κ. Παπαδούλη η οποία υπογραμμίζει ότι: «Συμβουλεύουμε τους δικαιούχους να σπεύσουν άμεσα, καθώς πρώτα κλείνουμε ραντεβού για την αποφυγή σχηματισμού ουρών και ταλαιπωρίας τους και συχνά διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι έχουν ελλιπή στοιχεία και έγγραφα. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που απασχολούνται από το πρωί έως το βράδυ με συνεχές ωράριο, 10 άτομα στα γραφεία Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών (τηλ. επικοιν.  2410.617104) και 20 συνεργεία με 2 άτομα το καθένα σε Λιβάδι, Ελασσόνα, Αρμένιο, Τύρναβο, Καλαμάκι, Πλατύκαμπο, Χάλκη, Γλαύκη, Πυργετό, Κιλιλέρ, Νέο Περιβόλι, Μεγάλο Μοναστήρι, Κρίνη, Φάρσαλα, Καπνικό, Καλλιθέα, Αγιά και Συκούριο, πολύ φοβάμαι ότι η διαδικασία κινδυνεύει να μην περαιωθεί εμπρόθεσμα. Σ΄αυτό συμβάλλει και η χαλαρή νοοτροπία αρκετών δικαιούχων, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι το σύστημα θα κλείσει στην ημερομηνία που δόθηκε, αφού κάθε χρόνο δίνεται παράταση. Μέχρι τώρα δεν μας έχει έρθει εντολή για παράταση- επιμήκυνση του έργου, που λήγει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αν και την ζητήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας μην στηρίζονται λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι εκεί, αφού όποιος γεωργός υποβάλει την αίτησή του µετά τις 15/6/2016 και µέχρι τις 11/7/2016, θα του καταβληθεί η ενίσχυση µε ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεµένων καθεστώτων για κάθε εργάσιµη µέρα καθυστέρησης υποβολής».     

Η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα
Ουρές που αυξάνουν ώρα με την ώρα, ένα σύστημα που όταν δεν κολλάει, πάει τόσο αργά που θαρρείς και σέρνεται και φυσικά το άγχος κι ο εκνευρισμός στα… κόκκινα. Είναι η τυπική εικόνα που αντικρίζει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, από την περασμένη Πέμπτη και με διαρκή επιδείνωση σε όλες τις ΕΑΣ και τις πύλες Α που υποδέχονται δηλώσεις ΟΣΔΕ. Και αυτό γιατί η άμμος στην κλεψύδρα εξαντλείται γρήγορα και το έργο που έχει διεκπεραιωθεί απέχει πολύ από το να εγγυάται ότι η 15η Ιουνίου θα αποδειχθεί αρκετή ως χρονικό περιθώριο, χωρίς να γίνει κάποιο θαύμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποβολή του 100% των δηλώσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση του Agronews, μέχρι και την Δευτέρα (13 Ιουνίου) το απόγευμα –δύο ημέρες δηλαδή πριν την εκπνοή της προθεσμίας- και παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της παραλαβής δηλώσεων (σ. σ. κάποια γραφεία δουλεύουν μέχρι τις 10 το βράδυ από τις 6 το πρωί), η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε αρκετές περιπτώσεις αποκαρδιωτική.
Στο νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, το ποσοστό όσων είχαν καταθέσει τη δήλωση ΟΣΔΕ κυμαινόταν στο 55%-60%, στην Πέλλα και στην Πιερία λίγο πάνω από το 55%, στην Ημαθία και την Καβάλα κοντά στο 75%, στις Σέρρες πλησίαζε μετά βίας στο 20% και στη Δράμα το 30%, ενώ πανελλαδικά γινόταν λόγος για ένα μέσο ποσοστό που με κόπο ξεπερνούσε κατά τι το 55%- 60% και μάλιστα σε πολλές δηλώσεις ο φάκελος δεν είναι πλήρης και χρειάζεται συμπλήρωση ή και τροποποίηση.
«Από την προηγούμενη Πέμπτη κι εντεύθεν το σύστημα κολλάει διαρκώς και οι ουρές των παραγωγών που περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να καταθέσουν τη δήλωση αυξάνουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται απίθανο να προλάβουμε την προθεσμία», τονίζει ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου από χωριό της Πέλλας και χαρακτηρίζει αναγκαία την παροχή νέας παράτασης στην προθεσμία.

πηγη:www.agronews.gr