ΕΕ: Παράταση των μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά έως τον Ιούνιο του 2017, οι ποσότητες που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα

 13/6/2016

ΕΕ: Παράταση των μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά έως τον Ιούνιο του 2017, οι ποσότητες που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, παράταση δίνεται έως τις 30 Ιουνίου 2017 στα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών της ΕΕ που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο. όπως αναφέρει η ανακοίνωση η παράταση δόθηκε, καθώς με την προηγούμενη απόφαση η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του προγράμματος ήταν η 30 Ιουνίου 2016
. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν «η παράταση των μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της αλληλεγγύης της Επιτροπής προς τους παραγωγούς που έχουν πληγεί με σφοδρότητα από το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο». Τα μέτρα αφορούν δράσεις απόσυρσης (που συμπεριλαμβάνουν τη δωρεάν διανομή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, παραγωγή ζωοτροφών, κομποστοποίηση, απόσταξη), «πράσινη» συγκομιδή και μη συγκομιδή.
Τα προϊόντα που καλύπτονται από τα μέτρα της ΕΕ είναι ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια και μπρόκολα, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μαλακά φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και προσθέτονται φέτος κεράσια και λωτοί.
Οι ποσότητες που έχουν προβλεφθεί για απόσυρση για την Ελλάδα αναλύονται σε:
μήλα - αχλάδια: 800 τόνοι
δαμάσκηνα, σταφύλια, ακτινίδια: 4.900 τόνοι
τομάτες, καρότα, πιπεριές, αγγούρια: 400 τόνοι
πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, λεμόνια: 2.400 τόνοι
ροδάκινα και νεκταρίνια: 6.300 τόνοι
Προβλέπεται επιπλέον μια μέγιστη ποσότητα 3.000 τόνων, την οποία πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει, εάν θα χρησιμοποιήσει και πώς θα την κατανείμει ανάμεσα στις ομάδες προϊόντων.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «οι συνολικές ποσότητες για την χώρα μας είναι μειωμένες, σε ποσοστό 30%, σε σχέση με τις περσινές. Θεωρούμε ότι είναι μικρές και δεν μπορεί να ανταποκριθούν στα προβλήματα λόγω του ρώσικου εμπάργκο που θα δημιουργηθούν στην ελληνική παραγωγή το επόμενο έτος. Επίσης είχαμε ζητήσει να αυξηθούν και οι τιμές της ενίσχυσης ανά προϊόν για να ανταποκρίνεται στο κόστος των παραγωγών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ΕΕ».
Δείτε εδώ τις ποσότητες ανά κατηγορία και ανά χώρα
Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό

πηγη:www.agrotypos.gr