Και επίσημα στα 70 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη στη σποροπαραγωγή

13/06/2016

Τα μισά σχεδόν στρέμματα που δηλώθηκαν εκτόξευσαν στα 70 ευρώ το ύψος της συνδεδεμένης, όπως είχε προαναγγείλει πρώτο το Agronews και η εφημερίδα Agrenda.Δούσκα Ελένη 
Στα 70 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε και επίσημα το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους σπόρους σποράς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και είχε από καιρό προαναγγείλει πρώτη η εφημερίδα Agrenda και το Agronews.
Τα μισά σχεδόν στρέμματα που δηλώθηκαν εκτόξευσαν στα 70 ευρώ το ύψος της συνδεδεμένης, όπως είχε προαναγγείλει πρώτο το Agronews και η εφημερίδα Agrenda.

Πρόκειται για ευχάριστη έκπληξη, αλλά και μεγάλο δέλεαρ να αιτηθούν οι παραγωγοί στο φετινό ΟΣ∆Ε (που λήγει την Τετάρτη 15 Ιουνίου), η οποία ήρθε σε συνέχεια της τροποποιητικής απόφασης που όριζε την έκταση αναφοράς στα 42.850 στρέµµατα, σηµαντικά µειωµένη από τα 102.000 στρέµµατα που αρχικά είχαν οριστεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση Αποστόλου, το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στις καλλιέργειες παραγωγής σπόρων σποράς για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται στα 70 ευρώ το στρέμμα.
Bρείτε εδώ τη σχετική απόφαση: Καθορισμός ύψους συνδεδεμένης για τους σπόρους σποράς.pdf
Με δεδοµένο ότι ο ετήσιος προϋπολογισµός για το 2015 ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, κάνοντας τη διαίρεση, η τιµή αναφοράς εκτοξεύεται στα 70 ευρώ το στρέµµα, από τα 29,4 ευρώ που προβλέπονταν στην αρχική απόφαση. Πρόκειται για ποσό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό για αυτού του είδους τις καλλιέργειες, και αρκετά δελεαστικό για έναν καλλιεργητή.






Στην προκειμένη περίπτωση, το υπουργείο αποφάσισε να επιλέξει την τιμή των 70 ευρώ το στρέμμα, παρά το ότι στις περισσότερες συνδεδεµένες, των οποίων οι αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί, στις οποίες τα στρέµµατα υπολείπονταν της έκτασης αναφοράς επιλέχθηκε τελικά να πληρωθούν µε την ενδεικτική τιµή, ενώ οι παραγωγοί «δικαιούνται» περισσότερα από τη διαίρεση του µπάτζετ µε τα στρέµµατα.

Και µπορεί φέτος οι «τυχεροί» της ενίσχυσης για τη σποροπαραγωγή να είναι συγκεκριµένοι, αφού αφορά όσους «τίκαραν» το σχετικό κουτί στην αίτηση ΟΣ∆Ε του 2015, ωστόσο η επιλογή των 70 ευρώ ενδέχεται να δηµιουργήσει τεράστιο ζήτηµα του χρόνου. Κι αυτό γιατί πολλοί καλλιεργητές θα στραφούν σε ένα από τα επιλέξιµα είδη, προκειµένου να πάρουν την ενίσχυση, µε αποτέλεσµα να αυξηθούν σηµαντικά οι εκτάσεις και τελικά να µειωθεί το ύψος της συνδεδεµένης, αφήνοντας τους παραγωγούς µε το σπόρο στο.. χέρι, αφού θα πρέπει να τον έχουν ήδη αγοράσει για να εγκριθούν ως δικαιούχοι.

πηγη:www.agronews.gr