Ανοδικές τάσεις καταγράφει το καλαμπόκι στις ξένες αγορές

  06/06/2016 

Γιαννακοπούλου Φανή
Σηµάδια ανόδου δείχνει σε χρηµατιστηριακό επίπεδο για το καλαµπόκι καθώς αφού τα προθεσµιακά συµβόλαια Ιουλίου στην αγορά του Σικάγο «κατοχύρωσαν» τα 400 σεντς ανά λίµπρα µια σειρά από παράγοντες -όπως η µειωµένη παραγωγή της Βραζιλίας ελέω ξηρασίας, το σταδιακό ξεστοκάρισµα της Κίνας και οι καθυστερήσεις στη συγκοµιδή της Αργεντινής- θα στηρίξει περαιτέρω τις τιµές του προϊόντος πριν από τη νέα σεζόν,
σύµφωνα µε τους διεθνείς αναλυτές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Ιταλία στα 188 ευρώ/τόνος, Σικάγο πάνω από 410 σεντς/λίμπρα.

Παράλληλα, και το ιταλικό καλαµπόκι περσινής σοδειάς στη Μπολόνια σηµείωσε άνοδο της τάξης σχεδόν του 5% φτάνοντας στα 188 ευρώ ο τόνος στις αρχές Ιουνίου από τα 180 ευρώ ο τόνος που ήταν στα τέλη Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, η 2η παραγωγή καλαµποκιού (safrinha) στη Βραζιλία -η οποία αντιστοιχεί το 65% της συνολικής παραγωγής της χώρας και θα συγκοµιστεί σε 1 µήνα περίπου από τώρα- λόγω της µεγάλης ξηρασίας το προηγούµενο διάστηµα αναµένεται ότι θα είναι µειωµένη κατά 7% στους 50,8 εκατ. τόνους από τους 54,6 εκατ. τόνους πέρσι.
«Φαίνεται ότι η Βραζιλία θα χάσει το εξαγωγικό της πλεονέκτηµα καθώς ενώ µε το safrinha έβγαινε πρώτη στη διεθνή αγορά, τώρα η µειωµένη της παραγωγή δεν θα επιτρέψει στους εµπόρους να εκπληρώσουν τις εξαγωγικές τους υποσχέσεις», σηµειώνουν οι αναλυτές του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC).



Ρίχνει απόθεµα στην αγορά η Κίνα

Παράλληλα, η Κίνα ξεκίνησε να πουλά µέρος από το τεράστιο απόθεµα καλαµποκιού που είχε µαζέψει εξαιτίας της πολιτικής στήριξης του προϊόντος µε τιµές που ήταν 50% πιο πάνω από αυτές της αγοράς και την οποία η κυβέρνηση του Πεκίνου λόγω κόστους αποφάσισε ότι δεν µπορεί να συνεχίσει.

Έτσι, στις 27 Μαΐου πραγµατοποίησε την 1η δηµοπρασία πουλώντας 889.094 τόνους. Ωστόσο, «δεν αναµένεται να γεµίσει η αγορά µε κινεζικό καλαµπόκι, καθώς θα χρειαστεί περίπου 1,5 χρόνος για να ξεστοκάρει εντελώς και δεν είναι σίγουρο ότι όλο το προϊόν είναι καλής ποιότητας µιας και έχει µείνει στις αποθήκες για πάρα πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα», σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Louis Dreyfus µια εκ των µεγαλύτερων εµπορικών οµίλων αγροτικών εµπορευµάτων.

Την ίδια ώρα, ανάσα στην αγορά καλαµποκιού δίνουν και οι αργοί ρυθµοί συγκοµιδής από την Αργεντινή. Συγκεκριµένα, τέλη Μαΐου και είχαν συγκοµίσει  µόλις το 35,8% όταν τυπικά τέτοια εποχή είχαν το 70% του καλαµποκιού ήδη αποθηκευµένο. Να σηµειωθεί, τέλος, ως αιτία για τις καθυστερήσεις ο υγρός καιρός και το γεγονός ότι οι παραγωγοί εκεί έχουν ρίξει όλο το βάρος στην καλλιέργεια σόγιας.
 
πηγη:www.agronews.gr