Πλάνο πληρωμών για τον ΕΦΚ πετρελαίου ζητά ο Χαρακόπουλος

  01/06/2016

 
Γιουρουκέλη Μαρία
Αναμένεται ΚΥΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2015.

Πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί το αγροτικό πετρέλαιο, που περιμένουν ακόμα την επιστροφή του 2014, ζητά με ερώτησή του να μάθει ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από το Νοέμβριο του 2015, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μεριμνούσαν για την καταβολή της β’ δόσης για το 2014, ενώ για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της επιστροφής του ΕΦΚ για το 2015 πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του ασκεί δριμεία κριτική για την ασυνέπεια λόγων και έργων προς τον αγροτικό κόσμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ερώτηση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:
«Η θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες στόχο είχε την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με φθηνότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε το λαθρεμπόριο καυσίμων στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, η «πρώτη φορά αριστερά» παρά τις εξαγγελίες της για μείωση του κόστους παραγωγής προχώρησε από την 1η Οκτωβρίου του 2016 στην πλήρη κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου που λάμβαναν οι αγρότες. Έτσι, καταργείται ένα σημαντικό βοήθημα στον αγροτικό κόσμο και ενδεχομένως ναρκοθετείται η προσπάθεια της πολιτείας για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Με δεδομένες τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, τον αυξημένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, το μέλλον του αγροτικού τομέα προβάλει δυσοίωνο. Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες διαμαρτύρονται, όταν μάλιστα υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε πληρωμές από πλευράς της πολιτείας, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2014 και 2015.
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η διαδικασία καταβολής της β΄ δόσης για το 2014 της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες; Υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα; Αν ναι ποιο είναι αυτό και πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τις πληρωμές του 2015;»

πηγη:www.agronews.gr