Παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητά ο Αυγενάκης από την κυβέρνηση

13.06.2016 

Παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητά ο Αυγενάκης από την κυβέρνηση
"Να μεριμνήσει η Κυβέρνηση για παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς ποινές για τους αγρότες" ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Με βάση ανακοίνωση της Κομισιόν στις 29 Απριλίου 2016, αναφέρεται ότι: «Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ανταποκρινόμενος στο αίτημα μιας σειράς κρατών μελών (μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα, μετά από αίτημα του Υπουργού Γεωργίας, Βαγγέλη Αποστόλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο για παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων κατά 1 μήνα) είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να επεκτείνουν κατά ένα μήνα (από τις 15 Μαΐου στις 15 Ιουνίου) το περιθώριο υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης  για τους αγρότες τους».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η προθεσμία λήγει οριστικά και αμετάκλητα στις 15 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «όποιος αγρότης υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής».

Ωστόσο, ο λόγος που διαπιστώθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ στην έναρξη του συστήματος, το οποίο στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων, ήταν έτοιμο μόλις στις 5 του Μάη, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στις καλλιέργειες για τη νέα σαιζόν.

Με αυτό το δεδομένο, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν ελάχιστες εργάσιμες ημέρες (μέχρι τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τη συγκεκριμένη στιγμή πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 48% Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές.

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αναγκαία η παράταση της εν λόγω διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το καλό των παραγωγών, ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν ποινές για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά την προθεσμία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.Προτίθεστε να δώσετε παράταση άμεσα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν ποινές για τους περίπου 150-180.000 αγροτοκτηνοτρόφους που εκ των πραγμάτων δε θα προλάβουν να υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ;

2.Ποιος είναι ο σχεδιασμό του Υπουργείου για το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα και πως προτίθεται να το αντιμετωπίσει;

πηγη:www.paseges.gr