Σε πτώση παραγωγής μαλακό σιτάρι και ελαιούχοι σπόροι λόγω καιρικών συνθηκών

13.07.2016 

Σε πτώση παραγωγής μαλακό σιτάρι και ελαιούχοι σπόροι λόγω καιρικών συνθηκών
Σε χαμηλότερα του 2015 επίπεδα αναμένεται η φετινή παραγωγή μαλακού σίτου και ελαιούχων σπόρων στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., κυρίως ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, καθώς και λόγω της αύξησης των εχθρών των καλλιεργειών και των ασθενειών.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των ομάδων εργασίας για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, στις 7 Ιουλίου.
 
Αναλυτικότερα, μιλώντας επί του θέματος ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα σιτηρά, κ. Max Schulman, είπε ότι «οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι το μαλακό σιτάρι της ΕΕ είναι κάτω από 3,5% αυτό το έτος και οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες, κυρίως ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών που κυμαίνονται από ξηρασία έως υπερβολική βροχή στην Κεντρική Ευρώπη. Στο σύνολο της ΕΕ-28 η παραγωγή σιτηρών είναι ελαφρώς χαμηλότερη κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι, αλλά η κατάσταση για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι είναι πιθανό να επιδεινωθεί και οι αριθμοί κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Χαρακτηρίζει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα τις προβλέψεις καλαμποκιού, καθώς η σεζόν ξεκίνησε αργά».

«Πολλές χώρες είχαν επίσης μεγάλο πρόβλημα με τα παράσιτα και τις ασθένειες κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Είναι όλο και πιο δύσκολη η καταπολέμησή τους, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικά σε προϊόντα φυτοπροστασίας. Υπάρχει μια πραγματική έλλειψη αποτελεσματικών προϊόντων φυτοπροστασίας και μιας συνεπούς εργαλειοθήκης για τη διαχείριση του κινδύνων σε επίπεδο τομέα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί », δήλωσε ο κ. Schulman.
 
Επίσης, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, κ. Arnaud Rousseau, τόνισε «Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ-28 μειώθηκε κατά 1,7% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2015, με μια απότομη πτώση 5,1% στην ελαιοκράμβη, εν μέρει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και επίσης λόγω αύξησης εχθρών και ασθενειών. Η πτώση αυτή οφείλεται επίσης, στην πολιτική για φυτοφάρμακα της ΕΕ και στη σταδιακή κατάργηση προϊόντων φυτοπροστασίας. Εκτός όλων αυτών, η συζήτηση για τη θέση του βιοντίζελ στο μελλοντικό πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα δημιουργεί αβεβαιότητα στους αγρότες να σχεδιάσουν νέες καλλιέργειες για το επόμενο καλλιεργητικό έτος 2017. Όσον αφορά την παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών της ΕΕ είναι κατά 5,7% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2015, εν μέρει λόγω της νέας
Κοινή Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ευπρόσδεκτη είδηση για τον τομέα της κτηνοτροφίας της ΕΕ αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω ποσότητα θα βρεί μια διέξοδο στην αγορά».
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε:
 
 
 

πηγη:www.paseges.gr