Ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα για παρακολούθηση καλλιεργειών, αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

08.07.2016 

Ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα για παρακολούθηση καλλιεργειών, αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η προκλητική δυνατότητα κατασκευής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) - συστημάτων καινοτομίας, με τεράστιας σημασίας εφαρμογές και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο γραφείο του αναπληρωτή υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πετράκος, καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Γεώργιος Σταμούλης, καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και ο κ.Ελευθέριος Τσουκαλάς, καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

Οι «κηφήνες» (drones) επιτρέπουν την επισκόπηση, τη φασματοσκοπική φωτογράφιση και καταγραφή μεγάλων εκτάσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα, επεκτείνοντας τις δυνατότητες στοχευμένης καλλιέργειας. Η πλατφόρμα αυτή είναι πλήρως αυτόνομη με δυνατότητες συλλογής δεδομένων για τις ζωτικές παραμέτρους των καλλιεργειών, πιθανές ασθένειες και ξενιστές, αλλά και γεωτεχνικά δεδομένα. Τα δεδομένα συλλέγονται με ειδικούς αισθητήρες και μετά από κατάλληλη ηλεκτρονική επεξεργασία δίνουν μια εικόνα σχεδόν πραγματικού χρόνου στους καλλιεργητές και στους ειδικούς, ώστε να οδηγηθούν στις βέλτιστες πρακτικές για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων δεν οδηγεί μόνο στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Τα εν λόγω οχήματα συνδυάζουν τρεις τεχνολογίες αιχμής:
1. Την πτητική ευελιξία μιας χαμηλού κόστους ιπτάμενης πλατφόρμας.
2. Ψηφιακούς αισθητήρες διαφόρων χαρακτηριστικών και εφαρμοστικών απαιτήσεων.
3. Συλλογή, πιστοποίηση, καταχώρηση και ευφυή ανάλυση αισθητηριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με σκοπό ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμήσεις και προβλέψεις ποικίλων παραμέτρων που άπτονται της υγείας και απόδοσης της παραγωγής καθώς και ευρύτατης γκάμας θεμάτων οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εν γένει οι ασχολούμενοι Έλληνες ερευνητές, επείγει με συνέργειες να προσαρμόσουν αυτή τη νέα τεχνολογία αιχμής στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να βρει  εφαρμογές στην πολλαπλότητα των χρήσεων της στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τους παραγωγούς (γεωργία ακριβείας), όσο και από τις Υπηρεσίες και τους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

πηγη:www.paseges.gr