Με προκαταβολές κινείται η αγορά στο σκληρό σιτάρι

  04/07/2016

Πανάγος Γιάννης 
Στριμωγμένα παραμένουν μέχρι στιγμής τα πράγματα με το σκληρό σιτάρι, με λίγους παραγωγούς να κλείνουν το προϊόν στις προσφερόμενες σήμερα τιμές των 17 και 18 λεπτών το κιλό και τους περισσότερους να περιμένουν ή να δεσμεύονται περαιτέρω με κάποια προκαταβολή από τους παραλήπτες,
σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda.

Σε ορατό χρόνο η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει, ενώ μετά τον Σεπτέμβριο πολλά θα εξαρτηθούν από την παραγωγή του Καναδά αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στις αγορές εμπορευμάτων. Πάντως με το Μιλάνο στα 212 ευρώ τον τόνο και με τις παραδόσεις σε γαλλικό λιμάνι στα 245 ευρώ τον τόνο δεν φαίνεται προκοπή για τις εγχώριες τιμές παραγωγού.
Σημειωτέον ότι φέτος, μετά από χρόνια, είναι αρκετοί οι καλλιεργητές που επέλεξαν και την αποθήκευση σε δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους, ελπίζοντας ότι η εικόνα της αγοράς θα βελτιωθεί όσο περνάει ο καιρός και απομακρυνόμαστε από την περίοδο του αλωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, μια λελογισμένη διαχείριση της κατάστασης υπό τις παρούσες συνθήκες προτρέπει σε τμηματικές πωλήσεις, δηλαδή μια τώρα, μια αρχές Σεπτεμβρίου και μια, εφ’ όσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, περί τα τέλη Νοεμβρίου. Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά και δεν συνιστούν σύσταση προς τους παραγωγούς οι οποίο έχουν και τον τελευταίο λόγο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ωφελημένοι είναι φέτος οι οργανωμένοι παραγωγοί με συμβόλαια όπως αυτά που διατηρεί ο συνεταιρισμός Νίκαιας με τη Μέλισσα - Κίκιζας ή ακόμα και η ΕΑΣ Θήβας με με την Δημητριακή - Δελλατόλας. Η πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιό σημαντική καθώς αφορά περί τους 2,5 χιλιάδες τόνους, ενώ στη δεύτερη η ποσότητα είναι για κάποιες εκατοντάδες τόνους μόνο. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η ελάχιστη τιμή είναι τα 20 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. 

Αντιδρούν οι Ιταλοί στις χαμηλές τιμές
Στην απόφαση να αποχωρήσουν από την τελευταία συνεδρίαση στη Φότζια προχώρησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών που συμβάλουν στην ανακοίνωση των τιμών της λίστας αυτής ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαμηλά επίπεδα τιμών. Έτσι οι υπόλοιποι φορείς αποφάσισαν να μην βγάλουν νέες τιμές για αυτήν την εβδομάδα. Στην αγορά του Μιλάνο οι πρώτες τιμές για τη νέα σοδειά καλής ποιότητας κυμαίνονται μεταξύ 210-212 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη παραγωγού. Ενώ, στην αγορά της Μπολόνια ανακοινώθηκαν στις 30 Ιουνίου οι τιμές για τη νέα σοδειά, οι οποίες κυμαίνονται από 198 ευρώ ο τόνος (η χαμηλότερη) έως 203 ευρώ ο τόνος (η υψηλότερη).
Στη Γαλλία το σκληρό διαγράφει από τις 11 Ιουνίου πτωτική πορεία έτσι από τα 257 ευρώ ο τόνος έπεσε στα 255 ευρώ ο τόνος στις 17 Ιουνίου και σταθεροποιήθηκε για λίγο στα 250 ευρώ ο τόνος και τελικώς διόρθωσε στις αρχές Ιουλίου στα 245 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με έγκριτους διεθνείς αναλυτές, σ’ όλες τις βασικές χώρες παραγωγής σκληρού σίτου οι σοδειές κρίνονται άκρως ικανοποιητικές ποσοτικά και αυτό αποτυπώνεται στις πιεσμένες τιμές για τους παραγωγούς.

πηγη:www.agronews.gr