Tετάρτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με το ΦΠΑ αγροτών και τον ΕΝΦΙΑ

26/07/2016

Agronews
Για τις 10 το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση, καθώς και η αυθημερόν ψήφιση, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καπνού, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών, αλλά και ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ
οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αποσυρθούν.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου με τις οποίες τροποποιούνται και συμπληρώνονται (από 1.1.2016) διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στα εξής σημεία:
α. Ορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης ή ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο σύνδικος της πτώχευσης και ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας, η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία. Όμοια αντιμετώπιση προβλέπεται και κατά την υποχρέωση των παραπάνω προσώπων σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
β. Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται, εφεξής, επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% (άρθρο 7 παρ.1 ν. 4223/2013) και 100% (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013) σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα.
Όμως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εσπευσμένα το υπουργείο Οικονομικών - μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο κανάλι της Βουλής για την οριστική επιβολή ΕΝΦΙΑ και σε αγροτικές εκτάσεις ο οποίος θα ξεκινούσε να πληρώνεται σε δόσεις από τον Αύγουστο – διευκρινίζονται τα εξής:
-Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
-Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
Συνεπώς οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις του άρθρου 49 δεν έχουν λόγο να υφίστανται στο προς ψήφιση κείμενο, εκτός αν στα σχέδια του υπουργείου είναι να μετατεθεί η εφαρμογή τους για το μέλλον, γεγονός που θα ξεκαθαριστεί αύριο από την τελική μορφή που θα πάρει το πολυνομοσχέδιο.

Πήρε πίσω το υπουργείο τον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων
Παράλληλα, στην ίδια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι: «Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους».
Σύμφωνα με το παρασκήνιο που προηγήθηκε, η ανάκληση της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια έγινε καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντελήφθη ότι τα ποσά του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα προέκυπταν φέτος για πάνω 700.000 φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά εάν εφαρμόζονταν οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 50 του ν. 4389/2016, για την υπαγωγή στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα και φοβούμενη, γεγονός που θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Έτσι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους δανειστές, έκρινε ότι συμφέρει να μην εφαρμοστεί η διάταξη αυτή που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκαιρη είσπραξη του φόρου και να χαθούν τα επιπλέον έσοδα που θα απέδιδε τα οποία τελικά δεν αναμενόταν να είναι και πολλά.
Το συμπέρασμα ότι θα προέκυπταν εξωπραγματικοί φόροι για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιπούς ιδιοκτήτες γης, αν εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη διάταξη, προέκυψε από το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν επαρκή για να υπολογιστεί ορθά και με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα περίφημα «συγκριτικά στοιχεία» τα οποία είχαν στη διάθεσή τους οι Δ.Ο.Υ. για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ήταν εξωπραγματικά υψηλές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν είχαν υποστεί καμία νέα αναπροσαρμογή, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.
Εξαιτίας όλων αυτών των δεδομένων, οι πιθανότητες να εκδοθούν εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2016 με αποτυπωμένες εξωπραγματικές φορολογητέες αξίες αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκοτόπων και λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων και με υπέρογκα καταλογισθέντα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν πολύ μεγάλες, αν εφαρμοζόταν η διάταξη για την υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. Η δε κατακραυγή εκατομμυρίων πολιτών για την κυβέρνηση θα ήταν πρωτοφανής σε μια τέτοια περίπτωση.
Βέβαια, καθώς ο νόμος 4389/2016 (ΦΕΚ Α' 94/27-05-2016) είναι σε ισχύ θα πρέπει να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αναστέλλει την εφαρμογή του.

Η αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών
Όλοι πλέον οι αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος της EE. και ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την τήρηση βιβλίων, την έκδοση αποδείξεων και την κατάθεση περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Μέχρι σήμερα η ανωτέρω κατηγορία αγροτών υπαγόταν στο ειδικό καθεστώς (ακόμα και εάν ασκούσαν και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση να τηρούν βιβλία) και δικαιούνταν επιστροφή φόρου με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή 3%.
Η προαιρετική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο τριετίας αντί πενταετίας που ίσχυε
Επίσης, για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και για παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς άλλους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ή προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η αξία που αναγράφεται επί του ειδικού στοιχείου λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων (προκειμένου να υπαχθούν ή μη στο ειδικό καθεστώς).

πηγη:www.agronews.gr