Εισφορές ΟΓΑ το '17 βάσει δήλωσης 2015 και αύξηση εισφορών υγείας

30/08/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Βάσει των καθαρών εισοδηµάτων που καρπώθηκαν το 2015 και άρα δήλωσαν στην Εφορία κατά την εφετινή χρονιά (2016), θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν αγρότες, κτηνοτρόφοι λοιποί συντελεστές της αγροτικής οικονοµίας στο νέο υπερταµείο ΕΦΚΑ (στο οποίο θα ενσωµατωθεί και ο ΟΓΑ), από 1 Ιανουαρίου του 2017.

Από το 2018 αναπροσαρμογή ασφάλιστρων με έλεγχο εισοδήματος ανά μήνα ή δίμηνο.
Το σχεδιασµό αυτόν ακριβώς του αρµόδιου υπουργείου που αφορά χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε πως ο υπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών, µε βάση τις εκκαθαρισµένες δηλώσεις εισοδήµατος του προηγούµενου έτους (εν προκειµένω του 2016 για τα εισοδήµατα του 2015) θα ισχύσει αναγκαστικά, µέχρις ότου διαµορφωθεί µηχανισµός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήµατος ανά µήνα ή ανά δίµηνο.

Συνεπώς, ο υπολογισµός από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οπότε αλλάζει σύµφωνα µε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, το σύστηµα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγµατικού εισοδήµατος του κάθε µήνα και του έτους της επαγγελµατικής δραστηριότητας, αλλά, µε το εισόδηµα προηγούµενων ετών µε αναγωγή σε δωδεκάµηνη βάση.

Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν µε βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο τέλος κάθε επόµενου χρόνου, δηµιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήµατα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

Κερδισµένοι και χαµένοι από το νέο σύστηµα

Με αυτά τα δεδοµένα, ο νέος τρόπος υπολογισµού των εισφορών καταργεί τα «κλειστά» ασφάλιστρα που έως και φέτος πληρώνουν οι αγρότες και ευνοεί όσους είχαν δηλώσει το 2015 χαµηλά εισοδήµατα.

Αντίθετα θα θίξει, λόγω αυξηµένης παρακράτησης έως ότου γίνει η τελική εκκαθάριση µε βάση το πραγµατικό εισόδηµα, όλους όσοι είχαν υψηλότερα εισοδήµατα τα οποία µπορεί να µην επαναλήφθηκαν το 2016, εξαιτίας της συνεχιζόµενης κρίσης, ούτε και να υπάρχουν το 2017.






Κατάργηση εκπτώσεων στα ασφάλιστρα ΟΓΑ αξιώνουν οι δανειστές

Το «µαχαίρι στο λαιµό» της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι αποφασισµένοι να βάλουν οι δανειστές, επαναφέροντας στην «καυτή» ατζέντα των διαπραγµατεύσεων του Φθινοπώρου, την άρση οποιασδήποτε µεταβατικότητας όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Όπερ σηµαίνει, πως αν οι προτάσεις περάσουν, οι αγρότες θα κληθούν να επιβαρυνθούν άµεσα µε τα ασφάλιστρα που θα πλήρωναν από το 2022 και εφεξής.

Με βάση όσα ισχύουν σήµερα, για ολόκληρο το 2017, το ποσοστό των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ σύνταξης επί του φορολογητέου εισοδήµατος πρόκειται να διαµορφωθεί σε 14%, για όλο το 2018 σε ποσοστό 16%, το 2019 αυξάνεται σε ποσοστό 18%, το 2020 πάει στο 19%, το 2021 γίνεται 19,5% και από 1-1-2022 κι εντεύθεν διαµορφώνεται στο τελικό ποσοστό 20%.

Οι απαιτήσεις των δανειστών, σύµφωνα µε όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, δεν φαίνεται ωστόσο πως σταµατούν εδώ, καθώς φέρονται έτοιµοι να θέσουν θέµα κατάργησης όλων των εξαιρέσεων, που επιτρέπουν χαµηλότερες εισφορές υπέρ υγείας για ορισµένες κατηγορίες ασφαλισµένων, όπως οι αγρότες και άµεση «µεταφορά» τους στον υψηλό συντελεστή 6,95%.

Αν οι δανειστές «επικρατήσουν», οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν ως εισφορά από την 1-1-2017, 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήµατος τους, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες.

Σηµειωτέον πως ο νόµος Κατρούγκαλου σήµερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να φτάσουν εν τέλει στο 6,95% από το 2019.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται συντελεστές:
3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήµατος για φέτος,
4,73% για το 2017,
5,84% για το 2018 και
6,95% από το 2019.

Ως µεγαλο-επιχειρήσεις θα αντιµετωπίζουν τα καφενεία
Στο µάτι των δανειστών έχουν µπει για τα καλά και οι µικρο-επιτηδευµατίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές µε πληθυσµό κάτω των 2.000 κατοίκων. Καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες απαιτούν επιστροφή σε καθεστώς ΟΑΕΕ (άρα αυξηµένων εισφορών) των επιτηδευµατιών µε τουριστικά καταλύµατα, καφενεία, µπακάλικα κ.λπ., που δραστηριοποιούνται σε δήµους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδηµα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου.

Οι συγκεκριµένοι είχαν την δυνατότητα µέχρι σήµερα ν’ ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, πληρώνοντας σαφώς χαµηλότερες εισφορές, σε σχέση µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες, λόγω χαµηλού τζίρου.


πηγη:www.agronews.gr