Υποβολή δικαιολογητικών επιστροφής ΦΠΑ 2015 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

25/08/2016

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, το συνολικό ποσό πώλησης των τιμολογίων, πρέπει να υπερβαίνει τα 334 ευρώ.Μπίκας Αλέξανδρος
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεχισθεί η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες - δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ, που παρέδωσαν αγροτικά προϊόντα εντός του οικονομικού έτους 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, το συνολικό ποσό πώλησης των τιμολογίων, πρέπει να υπερβαίνει τα 334 ευρώ.
Δικαιούχοι της επιστροφής ΦΠΑ είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα (αγρότες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και  δεν  τηρούν  βιβλία  του  Κ.Β.Σ. ), τα  δε  δικαιολογητικά  που  υποβάλλονται  αυτή  την  περίοδο  είναι  τα  τιμολόγια  αγοράς  προϊόντων  φυτικής  και  ζωικής   παραγωγής,  που  εκδόθηκαν  το  οικονομικό  έτος  2015,  ήτοι το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2015.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, το συνολικό ποσό πώλησης των τιμολογίων, πρέπει να υπερβαίνει τα 334 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση απόφαση του απαπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, επιστροφές ΦΠΑ χωρίς να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος μπορούν να εισπράττουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του φόρου, οι οποίοι έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του ν. 3877/2010, καθώς και όσοι δεν έχουν υποβάλει τη Δήλωση αυτή, εφόσον το προς επιστροφή ποσό, στις περιπτώσεις αυτές, δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Επίσης σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα δηλωθέντα στην αίτηση επιστροφής ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τη συνολική αξία αγροτικής παραγωγής του αιτούντος, όπως η αξία αυτή έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην αξία αυτή και το υπόλοιπο ποσό θα επιστρέφεται μετά από έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δ.Ο.Υ. στις οποίες υποβάλλονται οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ από τους αγρότες, πριν εγκρίνουν την καταβολή των επιστροφών, θα προβαίνουν πλέον σε δύο πρόσθετες διαδικασίες επαληθεύσεων: α) διασταύρωση των φορολογικών παραστατικών που έχουν υποβάλει οι αιτούντες αγρότες με τα αντίστοιχα δεδομένα  που έχουν μεταφερθεί στις αιτήσεις επιστροφής β)  έλεγχο του ποσού των ακαθαρίστων εσόδων που δηλώθηκε σε κάθε αίτηση−δήλωση επιστροφής που υπεβλήθη για το προηγούμενο φορολογικό έτος προκειμένου να διαπιστώνεται αν ο κάθε αιτών πληροί ή όχι τα κριτήρια υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Εν κατακλείδι, με την ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Ηρακλείου, καλεί όσους παραγωγοί δικαιούνται επιστροφή Φ.Π.Α., να  προσέλθουν στα γραφεία της οργάνωσης, στην Λ. 62  Μαρτύρων 146 ή στα Υποκαταστήματά της, Αρκαλοχωρίου - Πύργου - Καστελλίου για την υποβολή τους, και την έγκαιρη πληρωμή.
 
πηγη:www.agronews.gr