Καλαμπόκια χτύπησε το μπουρίνι σε Τρίκαλα, Κοζάνη

24/08/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Δυνατό μπουρίνι έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού στο νομό Τρικάλων και στην Κοζάνη. Η μανία του καιρού ήταν τέτοια που πέραν των καλλιεργειών δημιούργησε προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων, καθώς και ζημιές σε τέντες επιχειρήσεων και καταστημάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια σπιτιών.


Πιο αναλυτικά, εκατοντάδες στρέμματα στις περιοχές Λυγαριάς, Πηγής Λεπτοκαρυάς, Περδικοράχης, Αρδάνιου, Άγιου Βησσαρίωνα, Φήκης βούλιαξαν στο χαλάζι, ενώ σε πολλά σημεία στο ορεινό δίκτυο στον ορεινό όγκο είναι κατεστραμμένο καθώς πέφτουν συνεχώς βράχια στο δρόμο.
Στα Τρίκαλα λόγω των ισχυρών ανεμών ξεριζώθηκαν δέντρα και έπεσαν πάνω σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Στην Πτολεμαΐδα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ στην Κοζάνη η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε ζημίες σε καλλιέργειες καλαμποκιού.
Καταστροφές σημειώθηκαν και στο Διακοπτό Αχαΐας, όπου και εκεί έπεσαν δέντρα.
Από κεραυνό ξέσπασε μικρής έκτασης πυρκαγιά έξω από την Ακράτα, η οποία αντιμετωπίσθηκε εγκαίρως από την πυροσβεστική.
Ζημιές και στα Γιάννενα
Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η καλοκαιρινή καταιγίδα που πλήττει από και την Ήπειρο.
Κατολισθήσεις μικρής έκτασης, καταπτώσεις αλλά και φερτά υλικά από τη βροχόπτωση, απαίτησαν την επέμβαση μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο, Ιωαννίνων – Κόνιτσας και Κόνιτσας – Δίστρατου, ενώ ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Ζαγόρι, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα.
Δρόμοι, ακόμη και στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σε χωριά του Δήμου Δωδώνης.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων και η βατότητα του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήθηκε και η επέμβαση της πυροσβεστικής για την απομάκρυνση κορμών δέντρων.
Η επιδείνωση του καιρού σε αρκετές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων συνοδεύτηκε και από σφοδρή χαλαζόπτωση προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες.
Ο καιρός θα παραμείνει άστατος και σήμερα ενώ βελτίωση προβλέπεται από την Πέμπτη.

πηγη: www.agronews.gr