Ελληνική επιλογή η αλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο

26/08/2016

Μόλις πριν μια εβδομάδα η Κομισιόν είχε «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση και στο θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επέβαλε στο κρασί, σημειώνοντας ότι αποτελούσε επιλογή της και μόνον.Μπίκας Αλέξανδρος
Η κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι των εταίρων, σημειώνει η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, αδειάζοντας ουσιαστικά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την ελληνική πλευρά.
Μόλις πριν μια εβδομάδα η Κομισιόν είχε «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση και στο θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επέβαλε στο κρασί, σημειώνοντας ότι αποτελούσε επιλογή της και μόνον.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είχε ζητήσει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί, αν η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, με αυτό του πετρελαίου κίνησης αποτελούσε επιταγή των εταίρων μας, όπως σημειώνει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.



Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, με την απάντησή του ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου αποτελούν δέσμευση και επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν αποτελούν επ΄ ουδενί επιταγή ή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των εταίρων μας κάτι άλλωστε που αντιβαίνει και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρει τα εξής:

Η οδηγία 2003/96/ΕΚ προβλέπει ελάχιστα επίπεδα φορολογίας και προαιρετικές φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων στη γεωργία, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίσουν το εθνικό επίπεδο φορολογίας που υπερβαίνει τα ενωσιακά ελάχιστα επίπεδα και να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν αυτή τη φορολογική απαλλαγή. Η ευθυγράμμιση των επιπέδων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές ήταν δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.
 
πηγη:www.agronews.gr