Αβάντα από τις λιγότερες εκτάσεις για το καλαμπόκι

31/08/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Τα εχέγγυα για να πάει καλύτερα στην αγορά έχει φέτος το καλαµπόκι, η συγκοµιδή του οποίου ξεκινά στις πρώιµες περιοχές αρχές Σεπτεµβρίου, µιας και γενικά στη χώρα µπήκαν λιγότερα στρέµµατα,
σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Παραµένει πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό το καλαµπόκι περσινής σεζόν. Το µπουρίνι «χτύπησε» τις καλλιέργειες σε Τρίκαλα αλλά και Κοζάνη.

Κύρια αιτία για τη µείωση των εκτάσεων ήταν ότι οι παραγωγοί λόγω των περσινών χαµηλών τιµών και του υψηλού κόστους εισροών στράφηκαν σ’ άλλες καλλιέργειες όπως το σκληρό σιτάρι και ο ηλίανθος. «Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαµόρφωση των τιµών και της αγοράς. Ένας για παράδειγµα είναι και οι εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουµανία», σηµειώνει στην Agrenda o Π. Τέγας από το Τµήµα Εµπορίας της Ένωσης Αγρινίου. «∆εν προβλέπω µεγάλες διακυµάνσεις σε σχέση µε πέρσι, όµως είναι νωρίς ακόµα για να έχουµε ξεκάθαρη εικόνα τιµών», προσθέτει ο ίδιος.

«Στην περιοχή της Φλώρινας είναι ακόµα πράσινα τα καλαµπόκια. Το αλώνισµα γίνεται µες το Νοέµβριο. Όµως, εκτιµώ ότι θα πάει καλύτερα από πέρσι, γιατί έχει λιγότερα στρέµµατα», επισηµαίνει ο παραγωγός Γ. Ευθυµιάδης από το Αµύνταιο.
πηγη:www.agronews.gr