Τομάτα: Ανησυχητικά υψηλοί οι πληθυσμοί της tuta, πρόβλημα και με τον αλευρώδη στα θερμοκήπια

 23/8/2016

Τομάτα: Ανησυχητικά υψηλοί οι πληθυσμοί της tuta, πρόβλημα και με τον αλευρώδη στα θερμοκήπια Ανησυχητικά υψηλοί είναι αυτή την περίοδο οι πληθυσμοί της tuta στην υπαίθρια τομάτα αλλά και στην τομάτα θερμοκηπίου όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα το Περ. Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.
Σύμφωνα με αυτό, οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί ενώ έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών. Στα θερμοκήπια, διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο ενώ ανησυχητικά υψηλοί είναι και οι πληθυσμοί του αλευρώδη.
Μεταξύ άλλων η ενημέρωτη του Περιφ. Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου αναφέρει για τις παρατηρήσεις όσον αφορά στην υπάιθρια και θερμοκηπιακή τομάτα:
Υπαίθρια Τομάτα:
  • Tuta Absoluta
H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί ενώ παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.
Συστάσεις: θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνο μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά
Τομάτα Θεμοπηπίου:
  • Ωίδιο
Διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες, μεσοπρώιμες καλλιέργειες και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή και μετάδοσή του.
  • Tuta Absoluta
H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί, ενώ παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.Το έντομο έχει πολλές γεννεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.
  • Αλευρώδης
Ανησυχητικά υψηλοί είναι οι πληθυσμοί στα θερμοκήπια με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες ευνονούν την ανάπτυξη του εντόμου
Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.α αρπακτικά
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το αναλυτικό περιοεχόμενο της Γεωργ. Προειδοποίησης για την Υπαίθρια Τομάτα και εδώ για την Τομάτα Θερμοκηπίου

πηγη:www.agrotypos.gr