Ψηλά η διεθνής ζήτηση για ποιοτικό σκληρό σιτάρι

27/09/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε υψηλά 5 µηνών βρέθηκαν οι τιµές για τα προθεσµιακά συµβόλαια για το σιτάρι στο δείκτη Hard Red Winter Wheat (HRWI) καθώς προβλήµατα λόγω χαµηλών πρωτεϊνών στις συγκοµιδές σε διεθνές επίπεδο δείχνουν ότι είναι λίγο το ποιοτικό προϊόν που είναι διαθέσιµο στην αγορά
, γεγονός που προσφέρει µια κάποια στήριξη στις τιµές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Πρόκειται για το κόκκινο χειµωνιάτικο σιτάρι µε σκληρό ενδοσπέρµιο που καλλιεργείται στις ΗΠΑ και στην αγορά του Σικάγο αυτό το διάστηµα οι τιµές κινούνται πάνω από τα 400 σεντς ανά λίµπρα. «Η ποιότητα του σιταριού για την εµπορική σεζόν 2016-2017 είναι πολύ χαµηλότερη από το µέσο όρο των τελευταίων χρόνων αλλά και από πέρσι», σηµειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του το αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας. «Λαµβάνουµε διάφορες αναφορές από πολλά µέρη του κόσµου, όπου ο κοινός παρονοµαστής είναι τα εξής: χαµηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ύπαρξη του τοξικού µύκητα Vomitoxin, χαµηλά βάρη και άνιση ποιότητα για τη νέα συγκοµιδή», τονίζουν οι αναλυτές του USDA.

Ωστόσο, παρά την ποιοτική υποβάθµιση σηµειώθηκαν υψηλά επίπεδα αποδόσεων σε διεθνές επίπεδο. Το USDA σηµειώνει ότι τη µεγαλύτερη ζηµιά στην ποιότητα έκαναν οι βροχές αργά µέσα στη σεζόν και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας κατά την ωρίµανση των φυτών.

«Αναφορές για βροχές σε Καναδά, Ρωσία και Αυστραλία υποδηλώνουν ότι θα έχουµε µεγαλύτερο από το συνηθισµένο µερίδιο χαµηλής ποιότητας σιταριού που θα καταλήξει ως ζωοτροφή», αναφέρει το USDA. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας η χρήση σιταριού ως ζωοτροφή θα διπλασιαστεί το 2016-2017, γεγονός που συµβαίνει για δεύτερη φορά εδώ και 100 χρόνια στις ΗΠΑ.





Αφθονία ποσοτήτων από Καναδά
Αυξηµένη θα είναι η διεθνής παραγωγή σιταριού επαναλαµβάνει η γερµανική τράπεζα, Commerzbank, µιας και από τον Καναδά τα νέα στοιχεία από την StatsCan κάνουν λόγο για σοδειά-ρεκόρ. Η συγκοµιδή του Καναδά βρίσκεται σχεδόν στο 50% και οι περισσότεροι φορείς εκτιµούν συνολική παραγωγή που θα φτάσει τους 8 εκατοµµύρια τόνους. Αναφορικά µε το πολυσυζητηµένο πρόβληµα DON (deoxynivalenol) και τις υψηλές καταγραφές σε σηµαντικό ποσοστό της παραγωγής η συµβουλή των πιο έµπειρων είναι είµαστε προσεκτικοί στην κινδυνολογία.

Λιγότερες εξαγωγές από ΕΕ

Μείωση κατά 25,23% από το προηγούµενο έτος θα σηµειώσουν φέτος οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ µε βάση τις εκτιµήσεις της γαλλικής εταιρείας αναλύσεων, Strategie Grains. Συγκεκριµένα, θα αγγίξουν τους 23,7 εκατ. τόνους το 2016-2017, σηµειώνοντας µείωση 8 εκατ. τόνων από πέρσι. Βασική αιτία για τις µειωµένες εξαγωγές οι κακές καιρικές συνθήκες στη Γαλλία.

πηγη:www.agronews.gr