Λιγότεροι παραγωγοί μικρότερο τσεκ μισή σύνταξη

19/09/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Φθορές σε πολλά µέτωπα δηµιουργεί η επιπόλαια επιλογή του νέου ασφαλιστικού νόµου για περικοπή του 60% της σύνταξης για τους εταιροεπαγγελµατίες αρχικά και τους αγρότες στη συνέχεια που θα ήθελαν να παραµείνουν στην αγροτική παραγωγή και µετά τη σύνταξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Περί τους 300.000 αγρότες βγάζει εκτός το ασφαλιστικό που κόβει και επιδοτήσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν, πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί το µέτρο σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυρία, καθώς τίθεται θέµα εξαναγκασµού σε µεταβιβάσεις εκµεταλλεύσεων,  µπαίνει µεγάλο ζήτηµα και για τις εθνικές ενισχύσεις στον τοµέα της γεωργίας. Κι αυτό γιατί, όπως λένε πολλοί, από τη στιγµή που θα µειωθεί δραµατικά (έως και 300.000 άτοµα) ο αριθµός των απασχολούµενων στη γεωργία, αλλάζουν τα γράµµατα στις Βρυξέλλες και για τον υπολογισµό των κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούται η χώρα µας.

Το θέµα τίθεται αρχικά για τους µη κατ’ επάγγελµα αγρότες που πρόκειται να βγουν στην σύνταξη από το 2017 και µετά. Οι συγκεκριµένοι, υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες επιτηδευµατίες που θα προστίθενται κάθε χρόνο στον κατάλογο µε τους συνταξιοδοτηθέντες, µε αποτέλεσµα, ήδη να υπάρχουν φόβοι, πως όταν θα ρθει η ώρα η χώρα µας να πάει στην κουβέντα για τις άµεσες ενισχύσεις της επόµενης ΚΑΠ (2020-2025), να έχει χάσει το… µισό της αγροτικό πληθυσµό και ανάλογα ποσά κοινοτικών ενισχύσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη, λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα ισοδυναµεί µε καταστροφή, αφού σε καµιά περίπτωση δεν θα µπορεί να «δικαιολογηθούν» τα 2 και κάτι δις επιδοτήσεις για 300.000-350.000 αγρότες, που θα αποµείνουν τότε στο χωράφι, αντί των 780.000 σηµερινών, πόσο µάλλον όταν και νέες χώρες ενταχτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.





Όλα στη «µαύρη»
Η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για το τι θα ισχύσει εν τέλει για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2017 κι έπειτα και τροφοδοτείται από τις ασαφείς απαντήσεις των κυβερνητικών στελεχών Μαξίµου θεωρείται παράλληλα βέβαιο πως θα ενισχύσει τα φαινόµενα παραοικονοµίας στον κλάδο.

Αυτό θα γίνει, εκτιµούν αρκετοί, αναπόφευκτα, αφού θα υπάρξουν σίγουρα συνταξιούχοι που θα θελήσουν να κρύψουν την αγροτική τους δραστηριότητα, για να µη χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

 Έτσι, όµως και το κράτος δεν θα εισπράττει τους αναλογούντες φόρους, ο ΕΛΓΑ τις εισφορές και οι φορείς ΟΣ∆Ε µακροπρόθεσµα αρκετά από τα έσοδά τους, για υπηρεσίες που παρέχουν στους συνελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Το ίδιο εξάλλου καθεστώς αβεβαιότητας είναι που σπρώχνει από τώρα τον κόσµο στους φορείς ΟΣ∆Ε, για µεταβιβάσεις δικαιωµάτων µια ώρα αρχύτερα κι ενώ ο αρµόδιος οργανισµός πληρωµών κρατά το σύστηµα κλειστό.
Ακόµη όµως κι αν αυτό ανοίξει άµεσα, είναι βέβαιο πως θα προκύψουν προβλήµατα και καθυστερήσεις πληρωµών ενόψει καταβολής του τσεκ στα τέλη Οκτώβρη, ενώ σε κουτσούρεµα επιδοτήσεων 20% (όπως ορίζει ο κανονισµός) θα υποχρεωθούν για παράδειγµα χήρες αγρότισσες ή παραγωγοί χωρίς παιδιά που θα µεταβιβάσουν σε κάποιο άλλον τα δικαιώµατά τους, για µην περικοπεί η σύνταξή τους.

Προστασία στο χιλιάρικο

Εισηγήσεις για προστασία έως ένα συγκεκριµένο ύψος συντάξιµων αποδοχών (π.χ. 1.000 ευρώ), όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν και βγουν σε σύνταξη από το ‘17, δέχεται ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσ. Πετρόπουλος. Ο προηγούµενος νόµος 4151/2013, σηµειωτέον, παρείχε προστασία έως τα 2.100 ευρώ στους ετερο-επαγγελµατίες, που συνέχιζαν να εργάζονται παρότι  έβγαιναν σε σύνταξη.
 
πηγη:www.agronews.gr