Μετά τον ΕΝΦΙΑ έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα: η Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα πλήξει και τους αγρότες

7/9/2016


Η «Ταυτότητα Kτιρίου» είναι ο νέος θεσμός που δημιουργεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά).
Περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το κόστος απόκτησής της ξεκινά από τα 400 ευρώ καθώς θα απαιτείται σφραγίδα μηχανικού. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, το σχέδιο νόμου θα πάρει γρήγορα το δρόμο για τη Βουλή τον Οκτώβρη. Οι ιδιοκτήτες αγροτικών αποθηκών (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), στάβλων, βουστάσιων, χοιροστασίων, ορνιθοτροφείων, θα πρέπει να υποβάλλουν ταυτότητα κτιρίου εντός οκτώ ετών από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και να γίνεται επανέλεγχος κάθε οκτώ χρόνια.

Η επίβλεψη του μηχανικού για τη δημιουργία του φακέλου «Ταυτότητας Κτιρίου» συνεπάγεται και αμοιβή αυτού και άρα έξτρα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν «χρυσό» τις ιδιοκτησίες τους με τον ΕΝΦΙΑ. Ο αρμόδιος μηχανικός θα πρέπει να επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου.

Κατηγορίες κτιρίων
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου όλα τα κτίρια της χώρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία (Κατηγορίας Ι) αφορά δημόσια κτίρια, καταστήματα, εμπορικά, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α. Η δεύτερη (Κατηγορίας ΙΙ) κατοικίες, γραφεία κ.α. Η τρίτη (Κατηγορίας ΙΙΙ) κτίρια αποκλειστικής χρήσης αποθήκευσης, εμπορικές αποθήκες (λιανικής και χονδρικής πώλησης), επαγγελματικές αποθήκες, βιομηχανικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), διαμετακομιστικοί σταθμοί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: γενικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες, λιμενικά υπόστεγα, αυτοτελής αποθήκες καταστημάτων, αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία.

Τι περιλαμβάνει
Η «Ταυτότητα Κτιρίου» θα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
α. την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
β. τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
γ. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
δ. το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφ’ όσον υπάρχει ε. δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων στ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση, ζ. το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφ’ όσον απαιτείται η. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον υπάρχουν θ. πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.

Πότε υποβάλλεται
Προθεσμία υποβολής ταυτότητας κτιρίου: Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός τριών ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος. Για τα κτίρια της Κατηγορίας ΙΙ, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός πέντε ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος. Για τα κτίρια της Κατηγορίας ΙΙΙ, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός οκτώ ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος.

Πότε γίνεται επανέλεγχος
Για τα κτίρια κατηγορίας Ι, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε χρόνια από την υποβολή της. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε χρόνια από την υποβολή της. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε οκτώ χρόνια από την υποβολή της.

Η συμπλήρωση του φακέλου για την «Ταυτότητα Κτιρίου» θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

Θα καταγράψει αυθαίρετες κατασκευές

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πέσουν και ανάλογα πρόστιμα για την κάθε παράβαση.

«Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», επισήμανε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.
Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που είναι σε διαβούλευση (άρθρα 18-26) 

πηγη:www.agrotypos.gr