Στις 15 Νοεμβρίου τα νέα τέλη κυκλοφορίας


26.10.2016

Στις 15 Νοεμβρίου τα νέα τέλη κυκλοφορίας
Αυξομειώσεις στα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έως το τέλος Δεκεμβρίου, φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν περί τις 15 Νοεμβρίου.
Το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου, θα επιβαρύνει όσους προέβησαν σε αγορά καινούργιου Ι.Χ. την τελευταία πενταετία, καθώς τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ αντίθετα θα υπάρξουν μειώσεις στα τέλη των Ι.Χ. που κυκλοφορούν πάνω από δέκα χρόνια.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», φέρνει μειώσεις από 5% έως και 10% για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί πριν από το 2005, ενώ γι’ αυτά που κυκλοφορούν πριν από το 2000 οι μειώσεις θα ξεκινούν από 10% και μπορεί να φτάνουν έως και 40%.

Για να αντισταθμιστούν πάντως οι απώλειες που θα έχουν στα ταμεία τους οι εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν από το 2007 έως το 2010, καθώς αυτά αναμένεται να υπολογιστούν με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν.

Ταυτόχρονα, πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν και από την επιβολή τελών κυκλοφορίας για πρώτη φορά στα Ι.Χ. που εκπέμπουν ρύπους από 80 έως και 90 γραμμάρια, ενώ θα αναπροσαρμοστούν και τα τέλη που επιβάλλονται στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Νέες επιβαρύνσεις από την πρωτοχρονιά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να είναι η τελευταία επιβάρυνση για το τρέχον έτος, όμως έρχονται νέες επιβαρύνσεις από την Πρωτοχρονιά οπότε τους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα χτυπήσει νέο «φοροτσουνάμι», με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,5-3 δισ. ευρώ και να μην πέσουν έξω οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, με βάση το τρίτο μνημόνιο από την Πρωτοχρονιά:
1. Επεκτείνεται σε όλα τα νησιά το κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που διατηρείται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους σε ορισμένα νησιά, γεγονός που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.
2. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εάν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από την επιβολή του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. Έτσι, στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
3. Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
4. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
5. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Εξάλλου, από την 1η Ιουλίου 2017 θα επιβληθεί φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να προσεγγίσει το 6%.

Βάρη και για τις επιχειρήσεις

Από τη νέα φοροκαταιγίδα δεν θα γλιτώσουν ούτε και οι επιχειρήσεις, καθώς με βάση τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν:
1. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.
2. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017, από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
3. Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.
4. Αυξάνεται η φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.

πηγη:www.paseges.gr