Ως 400 ευρώ/στρμ από το 2ο έτος αφήνει η στέβια

31/10/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Υποσχέσεις για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήµατος, κυρίως σε περιοχές µέχρι πρότινος καθαρά καπνοπαραγωγικές, λόγω κλίµατος αφήνει για το µέλλον η στέβια,
ένα τροπικό φυτό, που παράγεται µεν στην Ελλάδα, ως φυτικό προϊόν, ωστόσο λόγω οικονοµικής κυρίως συγκυρίας, δεν έχει γίνει εφικτό να µεταποιηθεί 100% επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Είναι απαραίτητο κανείς πρώτα να μάθει να καλλιεργεί το προϊόν και μετά να μπει στη μεταποίηση, λένε οι μυημένοι
Ενδεικτικό του πόσο «ιδιότροπη» καλλιέργεια είναι η στέβια είναι το γεγονός ότι από τις 7-8 συντονισµένες προσπάθειες που  ξεκίνησαν σε εγχώριο επίπεδο από το 2011-2012, µόνον µία ή καλύτερα κυρίως µια, καρποφόρησε για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Πρόκειται για 87 συνολικά αγρότες από το νοµό Φθιώτιδας που µπήκαν στην «περιπέτεια» της στέβιας από το 2012, οπότε και επετράπη η συγκεκριµένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, έπειτα και από ενέργειες της πρωτοπόρου στο project τότε Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Αγρινίου.

Για να φτάσουν βέβαια σήµερα οι αγρότες της Φθιώτιδας, να αποκοµίζουν ο καθένας ένα καθαρό ποσό της τάξης των  300-400 ευρώ το στρέµµα ως απόδοση ταλαιπωρήθηκαν αρκετά, «έφαγαν αρκετό ξύλο» κυρίως µε τα έξοδα, όπως είπαν χαρακτηριστικά στην Agrenda.



Οι συγκεκριµένοι ακολούθησαν επιτυχηµένα ένα µοντέλο συνεργατισµού, ιδρύοντας τον Συνεταιρισµό Stevia Ελλάς το 2012, έριξαν αρκετά χρήµατα, έφεραν την τεχνολογία κοντά στα χωράφια τους, αλλά το κυριότερο, κατάφεραν να τυποποιήσουν το προϊόν και να το τοποθετήσουν στο ράφι.

Πλέον, ατενίζουν µε αισιοδοξία το µέλλον, καθώς το προϊόν τους, η La Mia Stevia από φυσικά γλυκαντικά στέβιας, αν και παράγεται επί γερµανικού εδάφους (εκεί λειτουργεί η µονάδα µεταποίησης), βρίσκεται στο ράφι και στοχεύει «να µπει στο σπίτι κάθε έλληνα».

Σηµειωτέον πως το συγκεκριµένο φυτό παράγεται κατά βάση σε Λατινική Αµερική (Παραγουάη) και Κίνα, ενώ ήδη αρκετές (περίπου 10) εταιρείες κάνουν εισαγωγές στέβιας από το εξωτερικό, κυρίως για χρήση στην ζαχαροπλαστική και στα τρόφιµα. Ένα πεδίο, όπου η στέβια υπερτέρει σηµαντικά της ανταγωνίστριας ζάχαρης, από την άποψη ότι πρόκειται για φυσικό γλυκαντικό, χωρίς θερµίδες, µε ισχυρότερη κατά 300 φορές, πιο γλυκιά, δράση.

πηγη: www.agronews.gr