Ας μιλήσουμε για Νέους Αγρότες

27-10-2016
  Ας μιλήσουμε για Νέους Αγρότες

Από Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, ανοίγει η εφαρμογή και όλοι οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για ένταξη στο πρόγραμμα.   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί
που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο. Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης.
Το ζήτημα είναι για άλλη μια φορά αν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα μπορέσει να λειτουργήσει  αναπτυξιακά ή θα είναι για άλλη μια φορά ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας.
Ας δούμε δύο βασικές  παθογένειες του προγράμματος με βάση την εμπειρία των προηγούμενων προκηρύξεων:
  • Όλες οι προκηρύξεις των Νέων Αγροτών δεν συνδέονται με καμία υποχρέωση παραγωγικής διαδικασίας.  Ο Νέος Αγρότης ουσιαστικά δεν έχει καμία υποχρέωση να δείξει ότι παράγει αγροτικά προϊόντα.  Αρκεί η απλή κατοχή  γεωργικής γης ή ζώων.
  • Η δυνατότητα εξωγεωργικής απασχόλησης και η δυνατότητα εικονικής αύξησης του γεωργικού εισοδήματος μέσα από «λογιστικά τρικ» δημιουργεί Νέους Αγρότες που ουσιαστικά κάνουν έστω και εποχιακά άλλη δουλειά...
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αδικία που έχουν υποστεί οι Νέοι Αγρότες σχετικά με την κατανομή των δικαιωμάτων.  Οι τυχεροί Νέοι Αγρότες το 2006 είδαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί τους με δικαιώματα μεγάλης αξίας και... όσοι από το 2009 και μετά είχαν τις ίδιες προσδοκίες διαψεύστηκαν.  Παράλληλα το ασταθές περιβάλλον της τελευταίας πενταετίας έχει επηρεάσει στα μέγιστα τους Νέους Αγρότες καθώς κάθε μέρα διαβάζουν διαφορετικά σενάρια για τη φορολογία, για τις ασφαλιστικές εισφορές κτλ.  Πως να επενδύσεις αν δεν ξέρεις τι θα υποχρεωθείς να πληρώσεις;
Η νέα πρόσκληση των Νέων Αγροτών έχει τρία θετικά σημεία:  α) μειώθηκαν τα έτη δέσμευσης  για παραμονή στο πρόγραμμα. Τα 5 έτη είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα ώστε ο νέος να αποφασίσει αν ο κλάδος που έχει επιλέξει μπορεί να αποτελέσει μόνιμη απασχόληση του. Τα 10 έτη των προηγούμενων προσκλήσεων ήταν μεγάλη δέσμευση β) αυξήθηκε η δυσκολία ένταξης  στο πρόγραμμα με την έννοια ότι απαιτούνται μεγαλύτερες εκτάσεις ή αριθμός ζώων για  να ικανοποιούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα  γ) Υπάρχουν επιτέλους και Περιφερειακά κριτήρια στην αξιολόγηση των υποψηφίων Νέων Αγροτών.
Το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα: κανένα άλλο πρόγραμμα δεν σου δίνει χρήματα για να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα  και να μην έχεις καμία δέσμευση ουσιαστικά για το που θα διαθέσεις το πριμ πρώτης εγκατάστασης. Από την άλλη όμως αν δεν κάνεις τίποτα ως Νέος Αγρότης αργά ή γρήγορα όλο το πριμ το επιστρέφεις  με πλάγιο τρόπο (θα πληρώνεις ΟΓΑ, θα πληρώνεις ΕΛΓΑ, έξοδα ΟΣΔΕ κτλ).
Εν κατακλείδι το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι μια ιδανική ευκαιρία για νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το γεωργικό τομέα.  Ευθύνη του Υπουργείου είναι  να υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου, να δημιουργηθούν οι δικλείδες ασφαλείας  ώστε να αποτραπούν όσοι βλέπουν το πρόγραμμα ως «αρπαχτή».
Γρηγόρης Δεϊλόγκος
Σύμβουλος Γεωπόνος ΑΠΘ
Μυτιλήνη

πηγη:www.agrotypos.gr