Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη με τα 12 κιλά στο σκληρό σιτάρι

18/11/2016

Oι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου επιμένουν στη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, η οποία προέβλεπε από φέτος αύξηση του σχετικού ορίου στα 16 κιλά το στρέμμα.Πανάγος Γιάννης
Στην οδό της δικαιοσύνης οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση με τον πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό σιτάρι, εξέλιξη η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους παραγωγούς στην περίπτωση που ακολουθήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για διατήρηση του ορίου στα 12 κιλά το στρέμμα.

Oι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου επιμένουν στη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, η οποία προέβλεπε από φέτος αύξηση του σχετικού ορίου στα 16 κιλά το στρέμμα.
Στην οδό της δικαιοσύνης οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση με τον πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό σιτάρι, εξέλιξη η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους παραγωγούς στην περίπτωση που ακολουθήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για διατήρηση του ορίου στα 12 κιλά το στρέμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews η συνάντηση εκπροσώπων των σποροπαραγωγών και εμπόρων σπόρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σε καλό κλίμα, το οποίο ωστόσο δεν απέδωσε αφού η ηγεσία του υπουργείου επιμένει στην υπαναχώρηση, δηλαδή στον καθορισμό του ελάχιστου ορίου για είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα 12 κιλά το στρέμμα. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου επιμένουν στη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, η οποία προέβλεπε από φέτος αύξηση του σχετικού ορίου στα 16 κιλά το στρέμμα.
Το θέμα είναι πως στην περίπτωση που γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη και δικαιωθούν οι αιτούμενοι την επάνοδο του ορίου στα 16 κιλά, μένουν εκτεθειμένοι οι καλλιεργητές που θα επιλέξουν να ευθυγραμμισθούν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου, η οποία μάλιστα δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Σε κοινή ανακοίνωση σποροπαραγωγών και εμπόρων σπόρων που εκδόθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, αναφέρονται τα εξής:
«Η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και o Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ) ενημερωθήκαμε μέσω Δελτίου Τύπου του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η ποσότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου, προκειμένου οι καλλιεργητές να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την περίοδο 2016-2017 και μέχρι το 2020, θα είναι 12 κιλά/στρέμμα!
Σύμφωνα όμως με το άρθρο 3 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 1194/155613/8-12-2014 (ΦΕΚ 3393 Β 2014) «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι σε εκτέλεση του άρθρου 52, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου.» ισχύει ξεκάθαρα ότι:
«Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 12 κιλά ανά στρέμμα, για τις καλλιεργητικές περιόδους 2014−2015 και 2015−2016. Για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους έως το 2020 ως ελάχιστη ποσότητα, καθορίζονται τα 16 κιλά το στρέμμα»
Με βάση την παραπάνω απόφαση, τα μέλη μας καθώς και άλλες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σπόρων σκληρού σίτου έχουν ήδη ολοκληρώσει την τυποποίηση των σπόρων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών για την σπορά του 2016 και ήδη έχουν προβεί στον προγραμματισμό παραγωγής σπόρων για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017. Ο προγραμματισμός τόσο για την καλλιεργητική περίοδο 2015-2016 όσο και για την 2016-2017 ελήφθη με βάση τις απαίτησες της Υπουργικής Απόφασης που προαναφέρθηκε.
Εκτιμούμε ότι, εάν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμείνει στην θέση που έχει εκφρασθεί με το σχετικό Δελτίο Τύπου, τα μέλη μας, που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία σπόρου σκληρού σίτου και όχι μόνον, θα υποστούν ανυπολόγιστη οικονομική ζημία η οποία δεν μπορεί να αναχθεί στη δική του σφαίρα ευθύνης αλλά στην απρόσμενη, άκαιρη και  αναιτιολόγητη αλλαγή θέσης του Υπουργείου κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης. Εξυπακούεται ότι τόσο τα μέλη μας όσο και κάθε επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία σπόρου σκληρού σιταριού, θα προσπαθήσουν να προσβάλλουν διά της νομικής πλέον οδού την νέα Υπουργική Απόφαση, όταν αυτή εκδοθεί και να αποκαταστήσουν κάθε μορφή και είδους ζημία που θα έχουν υποστεί.
Με αίσθημα ευθύνης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καλλιεργητές σκληρού σιταριού που θα επιθυμούσαν η καλλιέργεια τους για την περίοδο 2016-2017 να ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης τα ακόλουθα:
-Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση 16 κιλών πιστοποιημένου σπόρου εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έκδοση νέας η οποία και θα την τροποποιεί.
-Είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σκληρού σιταριού θα προσπαθήσουν να προσβάλλουν την νέα Υπουργική Απόφαση, όταν αυτή εκδοθεί, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
-Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις που προσφύγουν δικαιωθούν, που κατά την άποψή μας είναι και το πιο πιθανόν, εκτιμούμε ότι οι παραγωγοί που ήδη θα έχουν χρησιμοποιήσει 12 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου αντί των 16 κιλών/στρέμμα δεν θα μπορούν να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για ακόμη περισσότερους που έχουν να κάνουν με  την πραγματική αξία της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου και το όφελος από αυτή, τόσο της Πολιτείας, όσο και των παραγωγών αλλά και των επιχειρήσεων, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αναθεωρήσει τις προθέσεις της, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες, απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες συνέπειες που κανείς δεν επιθυμεί».

Το θέμα ανέδειξε η Agrenda στο προηγούμενο φύλλο της

Όπισθεν στο σκληρό με πιστοποιημένο σπόρο 12 κιλά Καταδικασµένη να µείνει πίσω φαίνεται πως είναι η καλλιέργεια του σκληρού σίτου στη χώρα µας, µε τα µικροσυµφέροντα να κάνουν τη δουλειά τους και τους εκάστοτε κυβερνώντες να βλέπουν το δένδρο και να χάνουν το δάσος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.
Η γνωστή ιστορία των υπαναχωρήσεων επαναλήφθηκε για µια ακόµη φορά φέτος µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να ανακοινώνει την τελευταία στιγµή αιφνιδιαστικά την αλλαγή της σχετικής απόφασης που ήθελε τον πιστοποιηµένο σπόρο να αυξάνεται στα 16 κιλά το στρέµµα και να διατηρεί την ελάχιστη υποχρέωση (για καταβολή του πριµ) στα 12 κιλά. Ο δρόµος της οπισθοδρόµησης και της αιφνίδιας αναθεώρησης ειληµµένων αποφάσεων, που επέλεξε για µια ακόµη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο θέµα του πιστοποιηµένου σπόρου σποράς για το σκληρό σιτάρι, φέρνει προ τετελεσµένων γεγονότων αγρότες και λοιπούς συντελεστές της αγοράς σπόρων.

Σηµειωτέον ότι λίγες ώρες µετά το ρεπορτάζ του portal AgroNews, το απόγευµα της Τετάρτης 9 Νοεµβρίου, που έκανε λόγο για παλινωδίες από την πλευρά του υπουργείου στο θέµα, ήρθε η επιβεβαίωση στις 10 Νοεµβρίου µε την έκφραση βούλησης της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στο αποκορύφωµα της σποράς σε αναθεώρηση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου.
Το υπουργείο προαναγγέλλει µάλιστα ότι η εν λόγω επιλογή θα ισχύσει µέχρι το 2020, εγκλωβίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου σε ένα πλέγµα καλλιέργειας χαµηλών εισροών και µέτριας ποιότητας, το οποίο δεν διευκολύνει τον ευρύτερο προσανατολισµό σε παραγωγή προϊόντος σοβαρής υπεραξίας το οποίο έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ανάλογα η διεθνής αγορά. 
Το χρονικό των αποφάσεων
Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2014 προβλεπόταν ότι από φέτος (καλλιεργητική περίοδος 2016 – 2017) η υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου για την ειδική ενίσχυση (συνδεδεµένη) της καλλιέργειας θα αυξάνονταν από τα 12 στα 16 κιλά το στρέµµα. Αίφνης όµως το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η υποχρέωση παραµένει όχι µόνο για φέτος αλλά µέχρι το 2020 στα 12 κιλά το στρέµµα.
Σηµειωτέον ότι την πρώτη µέρα, η εν λόγω ανακοίνωση αποσύρθηκε ως µη ορθή, προδίδοντας ωστόσο την επανεξέταση του θέµατος και τις «δεύτερες σκέψεις» οι οποίες καλλιεργούνταν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.
Και µόνο η επανεξέταση του θέµατος άφηνε έκθετη την Πολιτεία που για πολλοστή φορά ανέβαλε τις αποφάσεις εκσυγχρονισµού του καθεστώτος όσον αφορά τον πιστοποιηµένο σπόρο σποράς σκληρού σίτου. Η επιβεβαίωση των ενδόµυχων σκέψεων την εποµένη, εκτός από τον λάθος προσανατολισµό που υπαγορεύει στους παραγωγούς, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τελευταίες µε βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις έχουν κάνει ήδη ανάλογο προγραµµατισµό και προµήθειες πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού για τη φετινή χρονιά, το οποίο θα µείνει, όπως είναι φυσικό, αδιάθετο.  Πληροφορίες µάλιστα αναφέρουν ότι µη γνωρίζοντας τις προθέσεις των αρµοδίων, η ΕΕΠΕΣ (Σύνδεσµος Παραγωγών Σπόρων) ετοίµαζε και καµπάνια για τη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου που αρχικά αποσύρθηκε και µετά βγήκε ξανά στον αέρα
Το πλήρες κείµενο της ανακοίνωσης του υπουργείου έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ενηµερώνει τους παραγωγούς που θέλουν να λάβουν συνδεδεµένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ότι η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου παραµένει στα 12 κιλά ανά στρέµµα όπως ήταν µέχρι σήµερα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόµενες καλλιεργητικές περιόδους µέχρι το 2020. Όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή και θέλουν να λάβουν συνδεδεµένη ενίσχυση, δεν χρειάζεται να χρησιµοποιήσουν πιστοποιηµένο σπόρο τόσο αυτή όσο και τις επόµενες καλλιεργητικές περιόδους».

πηγη:www.agronews.gr