Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική του 2016 και φοβούνται ψαλίδισμα στα ποσά που θα λάβουν

10-11-2016
Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική του 2016 και φοβούνται ψαλίδισμα στα ποσά που θα λάβουνΈντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων καθώς με τις αλλαγές που φέρνει η εξισωτική του 2016 τα ποσά που πρόκειται να λάβουν αρκετοί εξ' αυτών αναμένεται να υποστούν μεγάλο «ψαλίδισμα», ακόμα και άνω του 50%
. Παρά την πρόσφατη αύξηση του κονδυλίου στα 216 εκατ. ευρώ και τις εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για ταχύτερη πληρωμή, το μείζον πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι με τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει από φέτος το εν λόγω καθεστώς ως προς τα κριτήρια των δικαιούχων,  θα μοιραστούν χρήματα με τη λογική «λιγότερα σε περισσότερους» και όχι με στόχευση τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με «πραγματική» παραγωγή, που θεωρούν τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση υψίστης σημασίας. Για το ζήτημα μίλησαν στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος,  ο Πρόεδρος Συνδέσμου Προβατοτρόφων κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης.
«Πράγματι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους κόλπους των κτηνοτρόφων γιατί έχουμε πληροφορηθεί για αλλαγές που αναμένεται να θίξουν σημαντικά τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Μελετώντας την απόφαση έχουμε διαπιστώσει μια σειρά από ζητήματα όπως π.χ ότι δεν αναφέρεται το κριτήριο της Μόνιμης Κατοικίας, δηλαδή δε θα λάβουν την αποζημίωση μόνο αυτοί που διαμένουν σε ορεινά χωριά και στηρίζουν την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και όσοι έχουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε κάποια ορεινή περιοχή χωρίς να διαμένουν εκεί. Επίσης δεν υπάρχει κάποια αναφορά στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Ευελπιστούμε να έχουμε μια συνάντηση για το θέμα στο ΥπΑΑΤ για το θέμα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
«Τα χρήματα της εξισωτικής δίνονται για να καλύψουν τις ανιστότητες στην παροχή υπηρεσιών και το αυξημένο κόστος που έχουν οι άνθρωποι που ζουν στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές φαίνεται ότι μοιράζονται και σε ανθρώπους που έχουν τα πάντα στα πόδια τους. Στην ουσία καταστρατηγείται η βασική έννοια της εξισωτικής», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης. Σχετικά με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν πολλοί δικαιούχοι που μπορεί να έχουν μια πολύ μικρή εκμετάλλευση με μικροποσά, «μειώνοντας την πίτα» για τους υπόλοιπους ο κ. Στεφανάκης ανέφερε: «αυτό έχει τη θετική και την αρνητική πλευρά του. Το αρνητικό είναι ότι όντως μπορεί να υπάρξει μια πολυδιάσπαση και μια διασπορά των πόρων. Από την άλλη με αυτή τη λογική αποφεύγεται το φαινόμενο της υπερδήλωσης των ζώων που υπήρχε, όπου βλέπαμε ότι κτηνοτρόφοι διατηρούσαν ζώα χωρίς να τα χρειάζονται απλώς για να πάρουν την εξισωτική. Αυτό παλαιότερα είχε την επίπτωση της υπερβόσκησης και ήταν πολύ ζημιογόνο για ορισμένες περιοχές».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Προβατοτρόφων Ξάνθης, κ. Θανάσης Λουκμακιάς ανέφερε: «Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την πολιτική. Βλέπουμε ότι κόβεται η εξισωτική και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Από τις 4.500 ευρώ που ήταν το ανώτερο θα πάμε πιθανόν και κάτω από το μισό, έχουμε δηλαδή μια μείωση γύρω στο 55%. Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν λάθη στο σκεπτικό της κατανομής της εξισωτικής. Είμαστε σε αναμονή εδώ και μήνες για να συναντηθούμε οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δε μπορεί να περιμένει».

πηγη:www.agrotypos.gr