Λάθη στο ΟΣΔΕ έφεραν προβλήματα στην εξισωτική του 2016, στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν μειωμένα τα ποσά ενίσχυσης

22-11-2016


Λάθη στο ΟΣΔΕ έφεραν προβλήματα στην εξισωτική του 2016, στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν μειωμένα τα ποσά ενίσχυσης
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στην συζήτηση για την εξισωτική αποζημίωση, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν να μοιράζεται σε περισσότερους αλλά τα ποσά να έχουν μειωθεί αισθητά.
Πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί και στην λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ονόματα των δικαιούχων του 2016, όπου πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτό οφείλεται σε λάθη των φορέων (Πύλες), οι οποίοι αν και εισέπραξαν τα χρήματα για την συμπλήρωση του εντύπου ΟΣΔΕ «ξέχασαν» να αναγράψουν το αίτημα για την πληρωμή της ενίσχυσης. Τα προβλήματα με την εξισωτική στην Κρήτη συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη.

Όπως δήλωσε η κ Σκορδαλάκη στον ΑγροΤύπο, «ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθανάσιος Καπρέλης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κέντρος μου ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύντομα συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Μιλήσαμε για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην λίστα των δικαιούχων για την πληρωμή της εξισωτικής, όπου μεγάλος αριθμός δεν περιλαμβάνεται σε αυτή. Μου απάντησαν ότι έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και σύντομα πρόκειται να το αντιμετωπίσουν. Για αυτό έχει ανοίξει το σύστημα ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις».

Συζήτηση στη Βουλή
Το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης συζητήθηκε και στη Βουλή, αφού μεγάλος αριθμός από βουλευτές της επαρχίας δέχονται διαρκώς παράπονα από τους κτηνοτρόφους. «Έχουμε συγκεκριμένους κοινοτικούς πόρους τους οποίους διαχειριζόμαστε. Σίγουρα είναι ένα θέμα που όντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Θα πρέπει, όμως, να επαναλάβω ένα πράγμα. Το ποσό είναι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θα πάει στους αγρότες, θα πάει στους κτηνοτρόφους, θα πάει στους κατοίκους περιοχών που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μωραΐτης, κάλεσε το υπουργείο να επαναφέρει την εξισωτική αποζημίωση στα προηγούμενα επίπεδα. «Οι κτηνοτρόφοι από 7.000 ευρώ παίρνουν 2.500 και από 4.000 παίρνουν 1.200», τόνισε. Και πρόσθεσε «Έγιναν περικοπές, κύριε Αποστόλου, από 30% έως 70%, στα χρήματα που έπαιρναν την προηγούμενη χρονιά. Ξέρετε, αυτά τα χρήματα ήταν απαραίτητα για αυτόν τον κόσμο για την προμήθεια ζωοτροφών. Και μιλάμε για ορεινές περιοχές όπου η πολιτική σας, μαζί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οδηγεί στο βίαιο ξεκλήρισμα. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr