Λύση για τους 2.500 κομμένους του τσεκ ως 15 Δεκεμβρίου

28/11/2016

Οι περιπτώσεις αυτές, υπενθυμίζεται, αφορούν περίπου 2.500 αγρότες, οι οποίοι είχαν πρόβλημα και έμειναν εκτός πληρωμής α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης.Μπίκας Αλέξανδρος
Διευθέτηση του ζητήματος των 2.500 περίπου παραγωγών, που έμειναν εκτός πληρωμής της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης, είτε επειδή το σύστημα δεν τους αναγνώρισε ως «ενεργούς γεωργούς», είτε λόγω καθυστέρησης εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου «βλέπει» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Οι περιπτώσεις αυτές, υπενθυμίζεται, αφορούν περίπου 2.500 αγρότες, οι οποίοι είχαν πρόβλημα και έμειναν εκτός πληρωμής α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης.
Απαντώντας την περασμένη Παρασκευή στην υπ’ αριθμόν 234/21-11-2016 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή νομού Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργίου Γεωργαντά, ο Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι στις αρχές, στις 10-15 Δεκεμβρίου -δεν μπορώ να σας πω τώρα- θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Οπωσδήποτε, όμως, επειδή πρέπει να κλείσει η συγκεκριμένη πληρωμή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε τελειώσει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιστεύω, και πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι: «Βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις και αυτό που επιδιώκουμε είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να επικαιροποιηθεί από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών το συγκεκριμένο υλικό».
«Οπότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμος, όταν πάρει τα συγκεκριμένα στοιχεία, να κάνει τις αντίστοιχες πληρωμές», σημείωσε.
Οι περιπτώσεις αυτές, υπενθυμίζεται, αφορούν περίπου 2.500 αγρότες, οι οποίοι είχαν πρόβλημα και έμειναν εκτός πληρωμής α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης.
Συγκεκριμένα, κατά τον μηχανογραφικό διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, περίπου 1.800 εμφανίστηκαν ότι δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων ή ήταν νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν.
Επίσης, περίπου άλλοι 800-900 ήταν αυτοί, οι οποίοι δεν είχε εκκαθαριστεί από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών η φορολογική τους δήλωση της περασμένης χρονιάς και χρειαζόταν να περαιωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
«Τελοσπάντων, το θέμα είναι ότι και για αυτούς έχουμε μπει στη διαδικασία να πληρωθούν και θα πληρωθούν στις επόμενες πληρωμές», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

πηγη:www.agronews.gr