Κοινοτικά κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε αγρότες και μικρές επιχειρήσεις

02-11-2016
Κοινοτικά κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε αγρότες και μικρές επιχειρήσειςΜικροδάνεια, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε αγρότες και επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 10 ατόμων, που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση απο τις τράπεζες, σχεδιάζει να κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).
Το ανώτατο ποσό της δανειοδότησης μπορεί να φτάσει τις 25.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το διάστημα 2014-2020 ανέρχεται σε 919.469.000 ευρώ. Ο στόχος αυτός της Κομισιόν ανακοινώθηκε σε «Ημερίδα μικροχρηματοδότησης της Ε.Ε.», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Κομισιόν.

Τρεις ελληνικές τράπεζες, η Εurobank Ergasias, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Παγκρήτεια Τράπεζα, έχουν οριστεί μέχρι τώρα ως ενδιάμεσοι πάροχοι για την Ελλάδα. Οι εν λόγω τράπεζες έχουν ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες και δεν αποκλείεται στη λίστα να προστεθούν κι άλλες. Οι αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο ή μικροδάνειο στο πλαίσιο του EaSI επικοινωνώντας απευθείας με κάποιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης του ΕΤΕ.

Η Marianne Thyssen, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, δήλωσε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η μικροχρηματοδότηση, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, προσφέρει ευκαιρίες με τεράστιες προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, λειτουργώντας ως εφαλτήριο για την ίδρυση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων . Χάρη στη χρηματοδότηση από την ΕΕ, η προσφορά μικροπιστώσεων στην αγορά έχει αυξηθεί και αναμένεται να αποδώσει μικροδάνεια ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Pier Luigi Gilibert, διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕ, ανέφερε ότι: «Ο ρόλος της μικροχρηματοδότησης ως εργαλείου στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη γίνεται ολοένα πιο εμφανής στην ευρωπαϊκή οικονομία. Έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με εργαλεία χρηματοδότησης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του οικονομικού αποκλεισμού. Οι μικροχρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ίδρυση και την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και το ΕΤΕ είναι υπερήφανο για τη συμμετοχή του σε αυτή την επιτυχία».

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI), με τη βοήθεια και του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ενώ η πρωτοβουλία απευθύνεται σε ανέργους μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους νεαρής ηλικίας, μειονότητες, γυναίκες και αγροτικές κοινότητες, όπου η μικροχρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει στην επαγγελματική ένταξη, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική στέγαση και την εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) είναι ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ που αποσκοπεί στην προαγωγή ποιοτικής και βιώσιμης απασχόλησης υψηλού επιπέδου, τη διασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το EaSI διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε το EaSI, το ΕΤΕ έχει υπογράψει 33 συναλλαγές σε 18 χώρες, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 660 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 50.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο ή μικροδάνειο στο πλαίσιο του EaSI, επικοινωνώντας απευθείας με κάποιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης του ΕΤΕ.

Το ΕΤΕ δεν προσφέρει άμεση οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και μικροδανειολήπτες, αλλά υλοποιεί τον χρηματοδοτικό μηχανισμό μέσω τοπικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, όπως π.χ. ιδρύματα μικροχρηματοδότησης, κοινωνικής χρηματοδότησης και εγγυήσεων, αλλά και τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ε.Ε. και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EaSI. Αυτοί οι διαμεσολαβητές επικοινωνούν απευθείας με τους ενδιαφερόμενους για να τους παρέχουν στήριξη εγγυημένη από το EaSI.

Το πρόγραμμα EaSI αποσκοπεί στην υποστήριξη του στόχου της Ε.Ε. για υψηλό επίπεδο απασχόλησης, επαρκή κοινωνική προστασία, καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάγεται στη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το EaSI δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων στην Ε.Ε. να αυξήσουν τα ποσά που δανείζουν, με τις ακόλουθες ενέργειες:
  • δίνει εγγυήσεις σε παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων και κατά συνέπεια αναλαμβάνει από κοινού τον κίνδυνο ζημίας,
  • χρηματοδοτεί την αύξηση των ποσών που διατίθενται για μικροδάνεια.
Οι όροι χορήγησης μικροδανείων σε επιχειρηματίες, δηλαδή το ποσό, η διάρκεια, το επιτόκιο, τα έξοδα και το χρονικό πλαίσιο του δανείου, εξαρτώνται από τον εκάστοτε πάροχο μικροπιστώσεων.

Σύµφωνα µε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ο µηχανισµός εγγυήσεων θα καλύψει αρχικά χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ για περισσότερους από 300 µικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, νέους άνεργους δανειολήπτες, συνεταιρισµούς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονοµίας, καθώς και πολύ µικρές επιχειρήσεις.


πηγη:www.agrotypos.gr