Περιθώρια στο βαμβάκι για πάνω από τα 53 λεπτά

24/11/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Τα εχέγγυα για να πάει ψηλότερα από τα 53 λεπτά το κιλό έχει το σύσπορο βαµβάκι εν µέσω του ανταγωνισµού των εκκοκκιστών, αλλά και της πρόσφατης ανάκαµψης της διεθνούς αγοράς για το προϊόν,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά της Νέας Υόρκης τα προθεσµιακά ∆εκεµβρίου έσπασαν το στενό εύρος των 68-70 σεντς ανά λίµπρα. Ειδικότερα, τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου για το βαµβάκι από τα 68,25 σεντς στις 14 Νοεµβρίου σκαρφάλωσαν στα 72,88 σεντς ανά λίµπρα στις 17 του µήνα.

Πρόκειται για µια αύξηση σχεδόν 7% µέσα σε λίγες µέρες, καθώς από τη µια πλευρά καταλάγιασαν οι πρώτες αντιδράσεις από τις αµερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του αµφιλεγόµενου Ντόναλντ Τραµπ ως νέου προέδρου στις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη το δολάριο διατηρεί τη δυναµική του στηρίζοντας έτσι το ελληνικό προϊόν.

Συν ένα λεπτό στη Λιβαδειά
Παράλληλα, τα εκκοκκιστήρια Μάρκου αποφάσισαν να δώσουν 1 λεπτό παραπάνω στο βαµβάκι της Βοιωτίας, ήτοι 54 λεπτά το κιλό, θέλοντας να ενισχύσουν την τοπική παραγωγή. «Υπάρχουν περιθώρια για καλύτερη τιµή», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Γ. Κοτσαµπάσης από τον Ίασµο Ροδόπης, ο οποίος καλλιεργεί 500 στρέµµατα.

Κριτήριο το αρδευτικό νερό
Όσον αφορά τις νέες σπορές ο παραγωγός Γ. Βάγγος τονίζει: «Το αρδευτικό νερό θα κρίνει τις νέες σπορές. Όπου είναι φθηνό το ρεύµα θα κρατηθεί το βαµβάκι, ενώ όπου είναι ακριβό θα στραφούν σ’ άλλες καλλιέργειες οι παραγωγοί». «Στις περιοχές όπου το αρδευτικό νερό είναι πιο ακριβό στρέφονται πιο πολύ στα όσπρια», σηµειώνει ο γεωπόνος Γ. Ράγκος και προσθέτει: «από τα όσπρια πρώτο στην προτίµηση των καλλιεργητών είναι το ρεβίθι και ακολουθούν φακή και φασόλι».

USDA: Μικρή αύξηση από ΗΠΑ
Οριακά αυξηµένη κατά 1% είναι η παραγωγή βαµβακιού στις ΗΠΑ, καθώς αναµένεται βελτιωµένη η σοδειά του Τέξας αντισταθµίζοντας έτσι τις απώλειες από τα νοτιοανατολικά της χώρας. Αυτό αναφέρεται µεταξύ άλλων στην έκθεση Νοεµβρίου του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας. Επιπλέον, οι αναλυτές του USDA τοποθετούν τα τελικά αποθέµατα βαµβακιού των ΗΠΑ γύρω από τις 4,5 εκατ. µπάλες και προβλέπουν ότι οι τιµές για το προϊόν θα κινηθούν µεταξύ των 63-71 σεντς ανά λίµπρα.

Τέλος, το USDA εκτιµά ότι η παραγωγή της Τουρκίας θα φτάσει τους 705.000 τόνους ως αποτέλεσµα της καλύτερης ποιότητας σπόρου και των καλών κλιµατολογικών συνθηκών. Τα στρέµµατα έφτασαν τα 4 εκατ. καθώς η κυβέρνηση χορήγησε µπόνους ύψους 0,75 τουρκικών λιρών (0,25 δολάρια) ανά κιλό βαµβακόσπορου.

ICAC: Μείον 7% τα παγκόσμια αποθέματα το 2017

Παραµένει σε ανοδικό κανάλι η πορεία των διεθνών τιµών του βαµβακιού, ειδικά µετά την ανακοίνωση της  ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος (ICAC) στις 14 Νοεµβρίου ότι τα παγκόσµια αποθέµατα που τη σεζόν 2015/2016 ήταν µειωµένα κατά 14% θα παραµείνουν χαµηλά και το 2016/2017. Ειδικότερα, τα παγκόσµια αποθέµατα από τους 19,1 εκατ. τόνους φέτος θα υποχωρήσουν στους 17,8 εκατ. τόνους του χρόνου, κυρίως ως αποτέλεσµα και της συνεχόµενης µείωσης του στοκ της Κίνας. Πιο αναλυτικά, τα τελικά αποθέµατα της Κίνας, όπου βάρυναν την αγορά, µειώθηκαν κατά 13% στους 11,3 εκατ. τόνους καθώς η κινεζική κυβέρνηση πούλησε περισσότερους από 2 εκατ. τόνους το διάστηµα Μάιος-Σεπτέµβριος 2016. Επιπλέον, το Πεκίνο µείωσε τις εισαγωγικές ποσοστώσεις στον όγκο που είχε ορίσει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου (ΠΟΕ) για το 2015 και το 2016 και ανακοίνωσε ότι θα το συνεχίσει και το 2017. Επιπρόσθετα, τα τελικά αποθέµατα της Κίνας αναµένει ο ICAC ότι θα µειωθούν κατά 15% στους 9,6 εκατ. τόνους στα τέλη του 2016/2017.
Τέλος, για τη νέα σεζόν οι αναλυτές του ICAC προβλέπουν ότι η διεθνή παραγωγή βάµβακος θα αυξηθεί κατά 7% στους 22,4 εκατ. τόνους από τους 21,02 εκατ. τόνους φέτος, καθώς θα αυξηθούν κατά 9% στα 753 κιλά/εκτάριο οι παγκόσµιες αποδόσεις.

πηγη:www.agronews.gr