Με αγωνία περιμένουν οι παραγωγοί τους εκκοκκιστές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις τιμές στο βαμβάκι

21-11-2016
Με αγωνία περιμένουν οι παραγωγοί τους εκκοκκιστές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις τιμές στο βαμβάκιΗ κίνηση Μάρκου, ο οποίος βγήκε πρώτος μπροστά πριν δύο περίπου εβδομάδες, δίνοντας 53 λεπτά το κιλό για βαμβάκια καλής ποιότητας παραδοτέα στην πύλη του εκκοκκιστηρίου και 50 λεπτά το κιλό για παραλαβή από το χωράφι του παραγωγού, δεν ακολουθήθηκε από τους υπόλοιπους.
Τα εκκοκκιστήρια Θράκης και στην Λιβαδειά τιμολογούν αυτή την εποχή στα 55 λεπτά το κιλό. Οι βαμβακοπαραγωγοί μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει μόνο μια προκαταβολή και περιμένουν με αγωνία να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι εκκοκκιστές. Ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν τιμές και τα υπόλοιπα εκκοκκιστήρια, που συγκέντρωσαν νωρίς το βαμβάκι με ανοικτές τιμές. Ο λόγος που δεν αποθήκευσαν φέτος οι παραγωγοί μεγάλες ποσότητες βαμβακιού για να μπορέσουν στην συνέχεια να διαπραγματευτούν την τιμή ήταν οι βροχές του Σεπτεμβρίου και η έλλειψη ρευστότητας που έχουν.

Η ελληνική αγορά περιμένει τις αποφάσεις του ομίλου Καραγιώργου, ο οποίος σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά του αυτή την εβδομάδα. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές των εκκοκκιστών στη Βόρεια Ελλάδα, οι τιμές εκτιμούν ότι θα κινηθούν στα επίπεδα των 48 λεπτά συν 3 λεπτά.

Πάντως η διεθνή αγορά δείχνει μια ανοδική πορεία στις τιμές, ενώ ευνοϊκές είναι οι ισοτιμίες των νομισμάτων. Συγκεκριμένα υψηλότερες, κατά 10 έως 14%, είναι οι τρέχουσες τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά, σε σύγκριση με τις περσινές, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των προβλέψεων για ελλειμματική παγκόσμια παραγωγή την περίοδο 2016/2017, που θα οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός, «η τάση στις διεθνείς τιμές δεν δικαιολογεί την εικόνα της ελληνικής αγοράς. Αυτή την στιγμή όλα είναι σε ακινησία. Μπορεί η φετινή παραγωγή στην Θεσσαλία να επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις αλλά στην Βοιωτία και στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε στεγνά βαμβάκια με καλό χρώμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι τιμές φέτος δεν φαίνεται ότι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς».

Αν και η πλειονότητα των εκκοκκιστών θεωρεί ότι οι φετινές τιμές πιέζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, στην ετήσια εκδήλωση της ΠΕΕΕΒ (Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών Βάμβακος), με τίτλο «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου), εκφράστηκε η ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανασύνταξη της καλλιέργειας. Το επόμενο διάστημα με την ανακοίνωση των τιμών θα φανεί αν εννοούσαν αυτό που λένε.

πηγη:www.agrotypos.gr