Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση αγροτών από όλη την χώρα στον Πλατύκαμπο, μέχρι στιγμής υπάρχει ενωτική διάθεση

23-11-206
Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση αγροτών από όλη την χώρα στον Πλατύκαμπο, μέχρι στιγμής υπάρχει ενωτική διάθεσηΣυνάντηση αγροτών αναμένεται στον Πλατύκαμπο της Λάρισας την επόμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο «η φωτιά που αναμένεται να ανάψει θα είναι μεγάλη. Τα οικονομικά αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν μπορούν να αντέξουν τους φορολογική καταιγίδα που έρχεται από το 2017». Οι αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι είχαν χωριστεί σε δύο μπλόκα, ένα στη Νίκαια (μεγάλος όγκος τρακτέρ από την Καρδίτσα) και ένα στα Τέμπη, αυτή τη φορά έχοντας πάρει το μάθημά τους από τον τρόπο που τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση, δηλώνουν αποφασισμένοι για ένα μεγάλο μπλόκο που θα στηθεί από τον Πλατύκαμπο μέχρι και τη Νίκαια.

Οι «πιέσεις» που δέχονται βουλευτές της επαρχίας που ανήκουν σε όλα τα κόμματα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, «φέτος δεν θα είναι μια απλή διαμαρτυρία για κάποια οικονομικά μέτρα αλλά για αγώνα επιβίωσης». Η περιφέρεια έχει ερημώσει και οικονομικά έχει «στεγνώσει». Τούτη τη φορά στο πλαίσιο των διεκδικήσεων, πέρα από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, είναι και το θέμα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν και τα δάνεια, που τους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, τους πέταξαν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Κάποιοι φαίνονται επιφυλακτικοί, αφού υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τις περσινές κινητοποιήσεις και την κατάληξη που είχαν. Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017, τις συγκεντρώσεις στα χωριά και τα συλλαλητήρια θα «ζεσταθούν» οι αγρότες και θα δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις που αναμένονται. Αγρότες από Κρήτη, Πελοπόννησο, Σέρρες (Προμαχώνας), Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Αιτωλοακαρνανία, φαίνεται να είναι έτοιμοι για να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Μαζί και οι κτηνοτρόφοι που με τα προβλήματα στις πληρωμές τις εξισωτικής έχουν αγανακτήσει. Δίπλα στους αγρότες θα βρεθούν και οι τοπικοί οικονομικοί φορείς (έμποροι κ.α.) των πόλεων της υπαίθρου, που βλέπουν ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στην συνάντηση στον Πλατύκαμπο πολλά θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουν τα αιτήματα και το πλαίσιο της διεκδίκησής τους οι «κόκκινοι» αγροτοσυνδικαλιστές (Βαγγέλης Μπούτας και Ρίζος Μαρούδας), αλλά και την αντίδραση που θα έχουν οι «γαλάζιοι», με το Χρήστο Σιδερόπουλο να εμφανίζεται πιο ενωτικός.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, «τα μέτρα που έρχονται έχουν ψηφιστεί από όλους. Οι αυξήσεις σε φορολογία και εισφορές είναι δυσβάστακτες. Τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα. Κανείς δεν μπορεί να πάρει ένα δάνειο από τράπεζα για να προχωρήσει την καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή οι έμποροι δίνουν ανοικτές τιμές στους αγρότες για να πάρουν τα προϊόντα τους. Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το προϊόν του ούτε μπορεί να το αποθηκεύσει. Αυτή την στιγμή στήνονται «παρατράπεζες». Εκκοκκιστές και σιταράδες έχουν «υποθηκεύσει» την ερχόμενη καλλιέργεια πριν ακόμη γίνει η σπορά τους στα χωράφια. Αυτό για μένα λέγεται παραοικονομία. Το μαύρο χρήμα έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα».

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η τοποθέτηση από τον Τσίπρα του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Όπως όλα δείχνουν δεν ήταν τυχαία αυτή την επιλογή, αφού αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο του «πυροσβέστη». Πάντως το κλίμα μεταξύ των αγροτών είναι πολύ βαρύ, μετά την περσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η οποία ουσιαστικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr