Πτώση στους δείκτες του σκληρού σιταριού

29/11/2016 
Παπαδογιάννης Γιάννης 
Hζήτηση για το σκληρό σιτάρι έχει µειωθεί σηµαντικά στην ελληνική αγροά σε σχέση µε τις προηγούµενες εβδοµάδες. Ο λόγος φυσικά είναι η µείωση των τιµών στους βασικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Στην εξαγωγή οι ενδείξεις τιµών από τους αγοραστές κυµαίνονται στα 210-215 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι για τις µέτριες φετινές ποιότητες. Τα νέα αυτά επίπεδα δεν συγκινούν φυσικά τους πωλητές, οι οποίοι προτιµούν για την ώρα να αναµένουν µέχρι να πειστούν πως οι νέες τιµές έχουν περάσει στην αγορά µας.

 Στη λίστα της Φότζια οι τιµές µειώθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 215-220 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11%, υαλώδη 40%) στα 205-210 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.

Στην Ιταλία εκτιµάται περαιτέρω µείωση τιµών προσεχώς, καθώς οι αγοραστές βλέποντας την αγορά να διορθώνει δε βιάζονται, ενώ παράλληλα οι αναµενόµενες φορτώσεις του Καναδά δηµιουργούν την αίσθηση της αφθονίας σίτου. Τα γαλλικά σκληρά λόγω της «άτυχης» χρονιάς δε ζητούνται ιδιαίτερα και ως αποτέλεσµα τα ποιοτικά στάρια έµειναν σταθερά στα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο το ράλι της σόγιας ουσιαστικά τράβηξε και τα µαλακά στάρια υψηλότερα. Συγκεκριµένα, η αρµόδια για περιβαλλοντολογικά θέµατα αµερικανική επιτροπή αύξησε το ποσοστό του βιοντίζελ στη συνολική ποσότητα καύσιµου για το ερχόµενο έτος, γεγονός που προκάλεσε την άνοδο τιµών κυρίως της σόγιας και λιγότερο του καλαµποκιού.  Παράλληλα, στη Γαλλία οι τιµές ενισχύθηκαν από την τάση του Σικάγο, αλλά και από το συνεχιζόµενο πτωτικό ευρώ.  Οι τιµές κυµαίνονται στα 168 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

πηγη:www.agronews.gr